Hirdetés
Hirdetés

Ménesi: a Fidesz adja vissza a szegediek 200 millióját!

Szegedi hírek | 2016. április 8. 10:35
fidesz, mutyi, játszótér, Vadaspark, Ménesi Imre, Gyimesi László, uniós pénz, csalás, vi2016-04
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
A Fidesz szegedi székháza előtt tartott sajtótájékoztatót Ménesi Imre, a szocialisták önkormányzati képviselője arról a botrányt kavart ügyről, mely kapcsán nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, valamint különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntettével gyanúsított meg három személyt az ügyészség.

Ménesi még 2014-ben tett feljelentést a Szegedi Vadasparkban épített játszótér ügyében. Számításai szerint ugyanis jelentős túlszámlázás történt, így a felhasznált uniós források döntő hányada magánzsebekbe vándorolt. Akkor úgy kalkulált, hogy körülbelül 40 millió forintból valósult meg a beruházás, így 200 millió forint sorsa ismeretlen maradt. Ménesi az Európai Unió korrupcióellenes hivatalánál, az OLAF-nál, illetve a magyar ügyészségen is feljelentést tett, de végül a magyar hatóságok léptek először.  

A Szegedi Vadasparkot a Titan Project’s House Kft. kereste meg, hogy egy jelentős beruházást valósítana meg az állatkert területén. A cég a projektre 30 % önerő mellett 185 millió forintot nyert el. Ebből a pénzből végül elkészült egy játszótér, felállítottak 5 információs oszlopot és a látogatók által pénzért bérelhető mobil eszközöket vásároltak. A projekt körül azonban egyre több lett a gyanús ügy, ezért Ménesi utánanézett a költségeknek. 

Az igazságszolgáltatás malmai lassan őrölnek, de mégis eljutottak oda, hogy a napokban a Csongrád Megyei Főügyészség indítványt tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága előtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult ügyben két személy előzetes letartóztatásának elrendelésére – erősítette meg a hírt a Fidesz székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján Ménesi Imre. Az ügy azonban ezzel messze nem zárult le. 

A cég több szálon is kötődik a helyi Fideszhez és annak korábbi vezetőjéhez, Gyimesi Lászlóhoz. A Titan Project’s House tulajdonosa és ügyvezetője Vahl Rezső, aki sokak számára onnan ismert, hogy ő volt a kiadója és alapítója a „Szóda” nevű kiadványnak, amely ez előző választási ciklus idején és főleg a kampányban nemtelen eszközökkel próbálta besározni és lejáratni a város vezetését és a baloldali önkormányzati képviselőket. Ő az ügyvezetője annak a Traficum Bt-nek, amely Szegeden több trafikot is elnyert. A cég tulajdonosa pedig Cseri László, Gyimesi László helyi Fidesz elnök személyi titkára, valamint Horváth Viktor, az SZKT volt sajtóreferense, aki egyben a Szóda főszerkesztője is és a szegedi Fidesz rendezvények állandó műsorvezetője. Ménesi nem tudta megerősíteni, hogy az ügyészség őket vádolta-e meg, de szerinte az igazságra rövidesen fény derül. 

Ménesi cinikusnak nevezte azt a korábbi fideszes nyilatkozatot, mely szerint uniós pénzről van szó, ezért a szegedieket nem érte kár. Az ügyészség sajtóközleményéből egyértelműen kiderül, hogy ez is ugyanolyan közpénz, mint bármilyen más állami forrás, úgyhogy az offshore cégeken keresztül eltüntetett 200 millió forinttal a szegedieket károsították meg. A nyomozó hatóság a gyanúsítottakat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, valamint különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntettével gyanúsította meg. Az ügyészség két gyanúsított vonatkozásában tett indítványt az előzetes letartóztatás egy hónapra történő elrendelésére a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye okán. Tekintettel arra, hogy a bűncselekmény elkövetésével további egy személy gyanúsítható megalapozottan, aki azonban ismeretlen helyre távozott, vonatkozásában az ügyészség európai elfogatóparancs kibocsátására tett indítványt a Szegedi Járásbíróság felé. 

Az tény, hogy Gyimesi László napok óta elérhetetlen, pedig Ménesi is többször kereste, mert szeretett volna beszélni vele az ügyről. A szocialista politikus ugyanakkor felszólította a helyi fideszes képviselőket és a hozzájuk köthető személyeket, nyilatkozzanak arról, hogy van-e közük az ügyhöz. Ménesi szerint mindent el kell követni annak érdekében, hogy a 200 millió forintot visszaszerezzék, mert ezt a pénzt a várostól, pontosabban a Szegedi Vadasparktól lopták el, így a szórakozni, kikapcsolódni vágyó városlakókat károsították meg. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a beruházás torzó maradt, így azok, akik kezdeményezték a beruházást, csak a saját érdekeiket tartották szem előtt.

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés