Hirdetés
Hirdetés

Előzetesben a Vadasparki játszótérmutyi érintettjei

Szegedi hírek | 2016. április 6. 21:22
szegedi vadaspark, uniós pénz, titan project’s house kft., gyimesi lászló, ménesi imre, jatszoter, vi2016-04
A Szegedi Vadasparkban egy külsős cég uniós forrásokat felhasználva, papíron egy 260 millió forintos beruházást valósított meg, amely végül az összeg töredékéből épült meg. A nyilvánvaló csalás miatt nyomozás indult, az ügyben több fideszes kötődésű személy is érintett.

2012-től a megváltozott jogszabályoknak köszönhetően magántőke bevonása is lehetővé vált a különféle turisztikai attrakciók megvalósításához. Ezt a változást kihasználva kereste meg a Szegedi Vadasparkot a Titan Project’s House Kft., hogy egy jelentős beruházást valósítana meg az állatkert területén. A cég a projektre 30 % önerő mellett 185 millió forintot nyert el. Ebből a pénzből végül elkészült egy játszótér, felállítottak 5 információs oszlopot és a látogatók által pénzért bérelhető mobil eszközöket vásároltak. 

Eddig  az ügy még nem is tűnt volna érdekesnek, azonban Ménesi Imre szocialista önkormányzati képviselőnek feltűnt, hogy a megvalósított beruházás minden bizonnyal csak a töredékébe kerülhetett  az elnyert 260 millió forintnak,  számításai szerint 40 millió forintnál többet a Titan Project’s House nem költött el a projektre.

Ménesi Imre közel két évvel ezelőtt tartott először sajtótájékoztatót az ügyben, ahol elmondta, a nyertes cég több szálon is kötődik a helyi Fideszhez és annak vezetőjéhez, Gyimesi Lászlóhoz. A Titan Project’s House tulajdonosa és ügyvezetője Vahl Rezső, aki sokak számára csak onnan ismert, hogy ő volt a kiadója és alapítója a „Szóda” nevű kiadványnak, amely ez előző választási ciklus idején és főleg a kampányban nemtelen  eszközökkel próbálta besározni és lejáratni a város vezetését és a baloldali önkormányzati képviselőket. Vahl Rezső már a trafik mutyiban is érdekelt volt, Ő az ügyvezetője annak a Traficum Bt-nek, amely Szegeden több trafikot is elnyert. A cég tulajdonosa pedig Cseri László, Gyimesi László helyi Fidesz elnök személyi titkára, valamint Horváth Viktor, az SZKT volt sajtóreferense, aki egyben a Szóda főszerkesztője is és a szegedi Fidesz rendezvények állandó műsorvezetője. Talán ennek köszönhető, hogy a játszóteret Gyimesi László avatta fel.

A 16 játszóeszközt tartalmazó játszótér listaáron körülbelül 20 milliós forint értékű, az informatikai fejlesztések összege sem haladja meg a 20 millió forintot. Így a beruházás értéke, amely papíron 260 millió forintból jött létre, 40 millió forint. „És hol, kinél landolt a 220 millió forint? – tette fel a kérdést a sajtótájékoztatón Ménesi Imre.

A képviselő az ügy miatt büntetőfeljelentést tett az ügyészségen. Az igazságszolgáltatás malmai lassan őrölnek, de mégis eljutottak oda, hogy a napokban a Csongrád Megyei Főügyészség indítványt tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága előtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult ügyben két személy előzetes letartóztatásának elrendelésére. 

Az ügyészség közleménye szerint megalapozott a gyanú, hogy a Szegedi Vadaspark területén kialakított játszótér üzemeltetésével összefüggésben a 2013-as évben az illetők jogosulatlanul vettek igénybe hazai és európai uniós támogatásokat, figyelemmel arra, hogy a projekt tényleges bekerülési értéke a támogatási szerződésben megjelölt bekerülési értéknek csupán 15-20 %-a volt. Gyanú merült fel továbbá arra nézve is, hogy a bűncselekményből származó pénz eredetének elleplezése céljából valótlan tartalmú szerződéseket kötöttek többek között pénzügyi szolgáltatások igénybevételéről külföldi cégek, így off-shore cég közbeiktatásával. A két költségvetést összesen 185 millió Ft. vagyoni hátrány érte.

A nyomozó hatóság a gyanúsítottakat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, valamint különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntettével gyanúsította meg. Az ügyészség két gyanúsított vonatkozásában tett indítványt az előzetes letartóztatás egy hónapra történő elrendelésére a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye okán. A nyomozási bíró részben adott helyt az ügyészség indítványának, figyelemmel arra, hogy az egyik személy előzetes letartóztatását elrendelte, míg a másik személy vonatkozásában megállapította az előzetes letartóztatási okok fennállását, azonban elegendőnek látta házi őrizet elrendelését. Az ügyészség ezen utóbbi, házi őrizettel érintett gyanúsított vonatkozásában fellebbezést jelentett be az előzetes letartóztatás elrendelésére.

Tekintettel arra, hogy a bűncselekmény elkövetésével további egy személy gyanúsítható megalapozottan, aki azonban ismeretlen helyre távozott, vonatkozásában az ügyészség európai elfogatóparancs kibocsátására tett indítványt a Szegedi Járásbíróság felé. – áll az ügyészség mai közleményében

Az ügyben a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága folytatja a Csongrád Megyei Főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett. 

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés