Az Öreg hölgyet is megleshetjük a víz ünnepén

Szegedi hírek | 2016. március 17. 11:22
Víz világnapja, vadaspark, füvszkert, Anna Fürdő, víztorony
A több mint száz esztendős Szent István téri műemlékvíztornyot, az Öreg hölgyet is megnyitják a hét végén, a Víz világnapján a látogatók előtt. Március harmadik hétvégéjén a vadasparkban, a füvészkertben és az Anna Fürdőben is izgalmas programok lesznek.

Az akciókban részt vevő intézmények, szervezetek célja elsősorban a figyelem felhívás: tudatosítani szeretnék, hogy a víz természeti kincs, megóvandó érték.

A világnapon bejárható lesz a Szent István téri víztorony

A víz idei szegedi ünnepén három napra ismét nyílt napokat szerveznek Szeged városképi jelentőségű, ipartörténeti műemlékébe, a Szent István téri víztoronyba. Az ország első vasbeton szerkezetű víztornya 1903 és 1904 között épült szecessziós stílusban. Az ezer köbméteres torony még ma is működik. A szegediek által csak Öreg hölgynek becézett – egy évtizede uniós támogatással kívül-belül újjászületett – víztorony három napon keresztül számtalan programot kínál az érdeklődőknek.
Az állandó kiállítások – a szikvíz, a fizika története – mellett megtekinthetik a látogatók Papdi Balázs „Szeged és az Alföld 1000 arca” című fotókiállítását is.
A szegedi egyetem környezettan, illetve környezettudomány szakos hallgatói az idén is a tudomány népszerűsítésére vállalkoznak, érdekes kísérleteken, feladatokon keresztül, valamint a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület ismeretterjesztő, figyelemfelhívó anyagait is megtekinthetik a víztoronyba látogatók.
Pénteken 9-től 17 óráig, szombaton és vasárnap 10-től 17 óráig a vízzel kapcsolatos hasznos kiadványokkal, játékokkal is várják az érdeklődőket. A nyílt napokon a víztorony ingyenesen látogatható.
 
„Vizes” programok a vadasparkban és a füvészkertben

A hagyományokhoz híven az idén is csatlakozott a Víz világnapi programokhoz a Szegedi Vadaspark. Március 20-án, vasárnap 10-től 16 óráig a Vadasparki tavaszköszöntő című családi nap során a hazai vízi élőlényekkel lehet ismerkedni nagyító és mikroszkóp segítségével. A program keretében Babo, a kézben nevelt kispingvin is bemutatkozik.
A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya munkatársainak közreműködésével pedig interaktív foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők, amelyek témái az ivóvízfogyasztás fontossága és a csapvíz, mint a biztonságos élelmiszer. Emellett, az erdők nemzetközi napjáról is megemlékezve a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. játékos erdei programra várja az érdeklődő gyermekeket és felnőtteket.
Interaktív kiállítás és foglalkozás várja az újszegedi füvészkertben az ovisokat és az általános iskolásoknak március 21. és 31. között. A csoportokat előzetes bejelentkezés alapján fogadják. A foglalkozásokon a gyerekek játékos kísérletekkel megismerhetik a víz számos tulajdonságát, megtudhatják miért is fontos vizeink védelme. Ízelítőt kapnak a vízi- és szárazságtűrő növények világából, találkozhatnak a vizek apró állataival.
A jelentkezéseket Balogh-Langer Lajosnál a 30/443-35-48-as számon, illetve az lbalogh@bio.u-szeged.hu címen várják.

Az Anna Fürdő kulisszatitkaiba is beleshetnek az érdeklődők

Március 21-én és 22-én, hétfőn és kedden iskolás csoportokat várnak az Anna Fürdőbe. Az idei Víz világnapja mottója: Vizek és mesterségek, ezért az Anna Fürdőbe látogató fürdővendégek és diákcsoportok azokkal a foglalkozásokkal ismerkedhetnek meg, amelyek egy fürdő üzemeltetéséhez és az ott folyó gyógyászati tevékenységhez kapcsolódnak: bepillantást nyerhetnek az úszómester, a gyógyászati és a műszaki személyzet munkájába, a víztisztítás technológiájába. A programokra előzetesen a gomori.csilla@szegedifurdok.hu címen tudnak bejelentkezni a csoportok.
A március 21-én és 22-én, hétfőn és kedden a Napfényfürdő Aquapolis-ba is kedvezménnyel várják a csoportokat. Azoknak a 10 fő feletti csoportoknak, akik a fürdő szolgáltatásait is ki szeretnék próbálni, kedvezményes belépési lehetőséget tudnak biztosítani. A marketing@napfenyfurdoaquapolis.com címen előzetesen be kell jelentkezni.

Lapátosok eveznek a Tiszán a tiszta vízért

Az EDF DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület a Víz világnapja a vízen elnevezéssel az idén is evezést szervez a Tiszán. A résztvevők – száznál több evezős és kajak-kenus – a víziteleptől a Belvárosi hídig és vissza evezve demonstrálnak a tiszta Tiszáért, az egészséges vízért. Az akcióhoz bárki csatlakozhat március 22-én, kedden 15 és 16 óra között.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!