A város cégei átláthatóbbak az államiaknál

Szegedi hírek | 2016. február 18. 17:12
Transparency International, felmérés, önkormányzati cégek
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Tizenhét önkormányzati vállalat honlapját vizsgálta meg a Transparency International Magyarország Szegeden. Azt nézték, hogy a közpénzből működő cégek mennyire átláthatók a honlapra kitett adatok, információk alapján. A szegedi cégek egy korábbi vizsgálattal összevetve jobban szerepeltek az állami vállalatoknál.

A korrupció ellen küzdő szervezet vezetője, Martin József Péter a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, azért Szeged választották, mert a város és az itteni cégek vezetői nagyon nyitottak és együttműködők voltak a megkeresés során.
– Szeged önkormányzata számára kiemelten fontos, hogy a polgárai számára az önkormányzati cégek információi elérhetőek legyenek, ezért együttműködtünk a Transparency International kutatásában, és az ajánlásaikat az önkormányzati vállalatok működésében érvényesíteni kívánjuk – nyilatkozta Nagy Sándor, Szeged alpolgármestere.
A felmérés adatai ismertetve összességében elmondható, míg egy három éve végzett országos felmérés során az állami vállalatok első körben 46, addig a szegedi cégek most 57 pontot értek el egy százas listán. Ez azt jelenti, hogy a hazai átlagnál átláthatóbbak a közpénzt felhasználó szegedi cégek. A Tisza-parti városban egyetlen olyan városi céget sem találtak, amely semmit sem tenne közzé a működéséről, miközben az állami cégek között több ilyenre is bukkantak a korábbi felmérés során.

A szegedi önkormányzati vállalatok körében végzett felmérésben az átlagos eredmény – 100-as skálán – 57 pont volt. Kilencven pont feletti eredményt egy vállalat, a Szegedi Vízmű Zrt. ért el, ez a cég 92 pontot kapott. A „nyolcvanasok klubjába” a Szegedi Szabadtéri Nonprofit Kft., az IKV Zrt. és az SZKT jutott be, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára – a „hetvenesek klubjába” – a Szegedi Sport és Fürdők Kft. állhat 74 ponttal.
Papp Krisztina, a projekt vezetője elmondta, pozitívum, hogy a társaságok általában közzéteszik a honlapon a felügyelőbizottsági tagok és vállalatvezetők személyét és fizetését, illetve az adott cég elérhetőségét. Probléma azonban, hogy a közbeszerzésekkel és egyéb szerződésekkel kapcsolatos, továbbá a vállalatvezetők prémiumáról és egyéb juttatásairól szóló információk csak kisebb számban találhatók meg a honlapokon.
Összességében azonban a városi cégek átláthatósága megfelel a törvényi követelményeknek, némi lemaradás az ajánlott közzétételi listában van, ez pedig elsősorban – kisebb cégek lévén – a kapacitáshiány miatt alakulhatott így.

– Még a viszonylag gyengébb eredményt elért társaságok is bemutatják a honlapjukon a kötelező közzétételi lista alapvető elemeit: így például a szervezet alapadatait, a felügyelőbizottsági tagok nevét és fizetését. A korábban felmért állami vállalatokról ez nem mindig mondható el, e tekintetben tehát a szegedi cégek átláthatóbbnak bizonyultak – mondta el Reszkető Petra, a felmérést végző a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet vezetője.
A közzététel ajánlott elemeinek tekintetében kevésbé szerepeltek jól a szegedi cégek. A honlapokról több esetben is hiányoznak az etikai kódexekkel, a bejelentő-védelmi rendszerekkel, az összeférhetetlenséggel és a titoktartási szabályozással kapcsolatos információk – igaz, ezt jogszabály nem is írja elő.
A felmérést végző kutatók arra is választ kerestek, hogy miként lehet tovább javítani a helyzeten?

Úgy látják, az önkormányzati vállatok többsége a nagy cégekkel összehasonlítva kis árbevételű és kevés alkalmazottat foglalkoztat, ezért szűkösek az erőforrások ilyen feladatok elvégzéséhez. A kutatók szerint a cégvezetők megfelelő tájékoztatása további előrelépést jelentene ebben a tekintetben.
– Nem a szándék hiányzik, hanem az, hogy a cégek vezetése tudatosan felvállalja az átláthatóság ügyét. Ehhez számos, alacsony költségű megoldás áll rendelkezésre, de ezekről a vállalatok ma még kevés információval rendelkeznek – mondta el Reszkető Petra.
Első lépésként csütörtökön a városi cégek vezetőinek egy workshopot is tartottak – bízva abban, hogy Szeged e tekintetben is minta lehet a többi hazai nagyváros számára.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!