Szegeden járt a fekete ruhás nővér

Szegedi hírek | 2016. február 16. 11:40
Sándor Mária, egészségügy, tiltakozás, fekete ruhás nővér, vi2016-02, tv
A magyar egészségügy helyzetének javításáért küzdő, fekete ruhás nővérként híressé vált Sándor Mária volt a vendége pénteken a Zöld Terasz klubnak. Mint elmondta, a szakmájában ma már nem kap munkát, de más területen újra van állása. Egyedül nem megy sehova, minden útjára 6-8 munkatársa kíséri el.

A Szegeden élő, vidéken rendelő háziorvos, Csehpál Etelka arról beszélt, amit már sokszor elmondott nyilvánosan: a betegek a várólisták miatt sok esetben túl későn jutnak szakorvoshoz. Az életmentő kezelések vagy műtétek hiányában több betege is elhunyt, pedig meg lehetett volna őket menteni.

“A szakmabeliek már évek óta jelzik, hogy baj van, de a kormányzat a füle botját sem mozdította. Sokszor az az érzése van az embernek, hogy a beteg csak nyűg, ne legyen már beteg, inkább haljon meg idő előtt, szóval engem leginkább ez zavar ebben a mostani helyzetben.” - mondta Csehpál Etelka házirovos a rendezvényen.

Sándor Mária felidézte, milyen érzés volt ápolónőként bemenni a kórházi osztályra, amikor tudta, hogy a rengeteg rá váró beteg közül nem lesz ideje mindenkit megfelelő kezelésben részesíteni. Minden műszakban ki kell hagyni néhány beteg kezelését, mert 40-50 főt kellene gondozni, ami képtelenség. Egyre kevesebb az ápoló, és az orvos is, hiszen az alacsony bérek miatt sokuk külföldre megy, vagy más pályát választ. Ez is akadályozza, hogy a betegeket megfelelően ellássák. Sándor Mária nem akarja ezt tovább elviselni.   

Sándor Mária  elmondta, folyamatosan próbálják ellehetetleníteni, politikailag besározni.

“Itt nem csak rólam, hanem a társaimról is szó van. Soha nem közlekedek egyedül, most is 19-en érkeztünk ide Szegedre. Vannak társaim, akik mindenben kitartanak mellettem, ahogy látni lehetett  a -4 fokban való gereblyézésben is, nekik elengedték a büntetést, de ugyanúgy jöttek velem, és egyre többen vagyunk.” - tette hozzá a feketeruhás nővér.

Sándor Mária úgy véli, összesen 600 Mrd Ft-t kellene azonnal az ágazatra fordítani. Nem csak béremelésre, hanem alapos átalakításokra is szükség van, amelyek tisztességes betegellátást eredményeznek.