Pompeji leletekből nyílik kiállítás Szegeden

Szegedi hírek | 2016. január 27. 15:03
Pompej, Móra Ferenc Múzeum, Solymos László, Fogas Ottó, kiállítás, vi2016-01
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Múzeumtörténeti kiállítás nyílik júniusban a Móra Ferenc Múzeumban - jelentette be mai sajtótájékoztatóján Solymos László alpolgármester és Fogas Ottó múzeumigazgató. A Vezúv által elpusztított Pompejből származó leleteket bemutató tárlat a Múzeumok Éjszakáján nyílik Szegeden.

Pompej 

Ókori római romváros Nápoly közelében, Campania olasz tartományban. A város a Vezúv lábánál épült. A Vezúv kitörése pusztította el 79-ben. Hatalmas hamu- és lapillitömeg lepte be a várost, teljesen eltemetve azt. Pompej első megtalálása teljesen véletlenszerű volt. A 16. században a Sarno-folyó szabályozási munkálatai során bukkantak rá az első falmaradványokra. 1748. április 6-án kezdték meg hivatalosan az ásatásokat Rocque Joaquín de Alcubierre spanyol mérnök vezetésével, akinek nevéhez fűződik Herculaneum 1738-as felfedezése is. A rövidesen híressé vált lelőhely kiemelt szerephez jutott az újkori európai kultúra fejlődésében. Napjainkban Olaszország egyik kiemelt turisztikai célpontja, a Világörökség része.

Az elmúlt években a Móra Ferenc Múzeum számos nagy volumenű kiállítást rendezett meg, amelyek már nem csak a szegedieknek szóltak, hanem országos érdeklődésre is számot tartottak. Ilyen volt többek között a Dali, a Munkácsy, a Csontváry kiállítás, vagy a legnagyobb nézettséget hozó Egyiptom kiállítás – mondta a sajtótájékoztatón Solymos László alpolgármester. Ebbe a sorba jól illeszkedik a júniusban, a Múzeumok Éjszakáján nyíló Pompejt bemutató kiállítás. Olyan műtárgyak, ereklyék érkeznek Szegedre, amelyek Közép-Európában még nem voltak, legutóbb 2013-ban a British Múzeum állított ki ezekből a műtárgyakból. – tette hozzá az alpolgármester.

Solymos László hangsúlyozta, a város számára is nagyon fontos, hogy ez a kiállítás is sikeres legyen, azért annak népszerűsítésére, marketingjére 10 millió forint támogatást biztosít az önkormányzat.

Fogas Ottó, a múzeum igazgatója az emelte ki, hogy ebben a régióban hasonló kiállítás még soha sem volt. Elmondta, közel két éves tárgyalás előzte meg a szerződés aláírását, nehéz volt az olaszokkal dűlőre jutni, de a kitartás meghozta az eredményét. A kiállítás létrejöttét a Szegeden folyó kiemelkedő szakmai munka elismerésének is tekinti az igazgató.

Összesen 120 tárgy érkezik majd Szegedre Nápolyból, amelyek a korábbi feltárások során előkerült leletek. A tárgyak között lesz 13 nagyméretű freskó, az egyik 2 x 1,5 méteres, valamint egy olyan gladiátor sisak, amelyből csak ez az egy létezik a világon.

A pompeji anyagok mellett a római kor magyarországi leleteit is bemutatják majd egy párhuzamos kiállításon, ez is egy extra látnivaló lesz Szegeden.

A kiállítás a múzeum főépületében lesz, emellett azonban a Fekete házban is lesz látnivaló. Itt a mindennapi élet tárgyait, a gladiátorokat bemutató, valamint az erotikával kapcsolatos leleteket mutatják be – ez utóbbit csak 18 éven felüliek látogathatják majd – és itt lesznek megtekinthetők a magyarországi leletek is. A Kass Galériában pedig magyar alkotók anyagaiból nyílik a „Pompej és Vezúv a magyar művészetben” című kiállítás.

Fogas Ottó elmondta, a kiállítással az is a céljuk, hogy minél több látogatót hozzanak Szegedre.

A kiállítás június 25-én nyílik majd, a tárgyak a hónap első felében érkeznek Szegedre. Az előkészítő munkát már most megkezdték a múzeum több részében. Fogas Ottó hangsúlyozta, több tízmillió forintba kerül a megvalósítás, amelyből az egyik jelentős rész a tárgyak biztosítsa. Erre azonban a magyar állam garanciát vállalt, ezzel nagy segítséget adott ahhoz, hogy megvalósuljon a tárlat.