Programokra csábítanak a diák nagykövetek

Szegedi hírek | 2016. január 26. 18:23
Kultúra Ifjú Nagykövetei, Szegedi Rendezvény és Médiaközpont Nonprofit Kft.
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Egyedülálló programot indít a Szegedi Rendezvény és Médiaközpont Nonprofit Kft.: a Kultúra Ifjú Nagykövetei projektben tucatnyi szegedi intézmény vesz részt. Hasonló külföldi példák igazolják, a kulturális intézmények látogatottsága 30 százalékkal nőtt a program bevezetése nyomán.

A Kultúra Ifjú Nagykövetei néven, Szeged kulturális intézményei összefogásában – az önkormányzat támogatásával – kedden indult útjára az a projekt, amelynek célja a középiskolás fiatalok erőteljesebb bevonása a helyi kulturális életbe. A programban kiemelt jelentőségű a szegedi középiskolákból delegált Kulturális Nagykövetek szerepe, akik eljuttatják majd a korosztályuknak szóló programlehetőségeket iskolájuk többi tanulójához.

Egy sikerre ítélt kezdeményezés, amiért még dolgozni kell

A IH Rendezvényközpontba meghívott fiatalokat és a programban részt vevő intézmények képviselőit Kozma József, az önkormányzat kulturális, idegenforgalmi, sport és ifjúsági bizottságának elnöke köszöntötte. Elmondta, a kultúra befogadása találkozásokon keresztül valósul meg, ma élő emberekkel és alkotásokkal, gondolatokkal találkozhatunk egy-egy kulturális esemény kapcsán. Ezekhez a találkozásokhoz igyekszik minél több lehetőséget, teret biztosítani az önkormányzat nagyszámú, korszerű kulturális intézményeiben. A város számára fontos, hogy a fiatalok minél nagyobb számban ismerkedjenek meg a kulturális értékekkel.
– Ez a kezdeményezés sikerre van ítélve, de azért meg is kell majd dolgozni érte! – mondta a programról a városatya.
Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény és Médiaközpont Nonprofit Kft. igazgatója elmondta, a projekt ötlete a szerbiai Nis településen már eredményesen működő rendszeren alapul, az ottani kezdeményezés jelentősen megnövelte a fiatalok érdeklődését és igényét a helyi kulturális programok iránt. Beszélt arról is, hogy közel egy tucat szegedi kulturális intézmény csatlakozott már a programhoz. A középiskolák saját hatáskörükben választják majd ki a kulturális nagyköveteket. Az intézmények 150-200 tanulónként egy-egy nagykövetet delegálhatnak majd, akik a márciustól induló program keretében számos kulturális intézményben kapnak kedvezményeket. Cserébe azt várják tőlük, hogy az ott tapasztaltakról első kézből számoljanak be diáktársaiknak, így csinálva személyesen is kedvet ahhoz, hogy minél többen látogassák a szegedi kulturális programokat. A kulturális nagykövetek munkáját az intézmények programajánlókkal, hírlevelekkel is segítik majd.

A fiatalok előtt megnyílnak a teátrum kulisszái is

A csatlakozott – közel egy tucat – intézmény képviselői közül elsőként a Belvárosi mozi vezetője, Szabó Éva Andrea ismertette a filmszínházzal kapcsolatos lehetőségeket. Elmondta, a nagykövetek alkalmanként partnerükkel közösen 650 forintos áron tekinthetik majd meg a filmeket, de díszbemutatókra és alkotói találkozókra is várják a fiatalokat, az általuk szervezett diákcsoportok pedig szintén kedvezményesen látogathatják a mozit. Szervezetten pedig a több mint százéves épületet is bemutatják a fiataloknak. A Móra-múzeum ajánlatában névre szóló éves bérlet és exkluzív tárlatvezetés szerepel a nagykövetek számára, akik a raktárakba, látványtárakba is bepillantást nyerhetnek.
Török Katalin, a Reök-palota programjaira invitálta a fiatalokat: ingyenes kiállítás látogatást és múzeumpedagógiai programokat ajánlott a diákok figyelmébe. Szeged legszebb szecessziós épületébe pedig internetezésre és szelfizésre is várják a fiatalokat. Borda Sándor, a szegedi teátrum kulisszái mögé is meginvitálta a kulturális nagyköveteket, akik próbákon és közönségtalálkozókon is részt vehetnek majd, az eladásokat pedig féláron tekinthetik meg.

Zenekari próbákra és élménylátogatásra is várják a diákokat

Andóczi Balogh Éva a Somogyi-könyvtárba invitálta nemcsak a nagyköveteket, hanem diáktársaikat is. Elmondta, a bibliotékában nemcsak olvasni lehet, számtalan programmal, kiállítással, internetezési lehetőséggel várják a fiatalokat. Sőt az „élő könyvtár” keretében, akár embereket, alkotókat is lehet kölcsönözni egy-egy beszélgetésre. A könyvtár a második emeletén ifjúsági sarkot alakítottak ki, ahol speciális ajánlattal várják a fiatalokat, akiknek a program keretében 16 éves kor felett is ingyenes lesz a beiratkozás.
A projekthez csatlakozott a Szegedi Vadaspark is, ahová többek között önkéntes munkára várják majd a fiatalokat, de évente egy alkalommal élménylátogatást is szerveznek a kulturális nagyköveteknek – monda el Endrédi Lajos. A Szent-György Albert Agóra valamennyi rendezvényére is díjmenetesen várják a nagyköveteket.
– Minden kedvezményt megadunk a fiataloknak – mondta Lukácsházi Győző, a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezetője, aki a próbákra is meginvitálta a diákokat. A középiskolásoknak rendszeresen programokat szervező D2 Ifjúsági Fejlesztő- és Médiaközpont munkatársa, Kispál Gyöngyi a február 29-én kezdődő Középiskolások hetére hívta fel a leendő nagykövetek figyelmét. A Szegedi Partfürdő Kemping és Apartman pedig a legaktívabb iskolának egy egész napos sportrendezvényt ajánlott fel a partfürdőn.
A fiatalok tetszését mégis az IH Rendezvényközpont ajándéka nyerte el: Jávorszky Iván bejelentette, a programban részt vevő öt legsikeresebb nagykövet SZIN-bérletet kap majd ajándékba.
A szervezők reményei szerint Szeged középiskoláinak többsége hamarosan csatlakozik majd a programhoz, amely március 1-jén indul

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!