Az Agórában köszöntötték a kultúra kiválóságait

Szegedi hírek | 2016. január 21. 17:32
MAgyar Kultúra Napja, Szent-Györgyi Albert Agóra, Solymos László
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
A Szent-György Albert Agórában rendezték meg csütörtökön délután a Magyar Kultúra Napja városi díszünnepségét, ahol idén is köszöntötték a kultúra kiválóságait. Solymos László alpolgármester Szeged Kultúrájáért díjakat és Kölcsey-érmeket adott át azoknak, akik a Tisza-parti város kulturális életét gazdagították.

A hagyományokhoz híven az idén is kiosztották a Szeged kultúrájáért díjakat. A díszoklevelet és a város címerével ellátott aranygyűrűt azok a Szeged kulturális életében meghatározó személyiségek kapták, akik tevékenységükkel, alkotásaikkal országos és nemzetközi hírnevet szereztek a Tisza-parti városnak. Az ünnepségen a város kultúrájáért sokat dolgozó művészek, előadók, kultúraszervezők és mecénások Kölcsey-érmet vehettek át.

Szeged kulturális kínálata Európa szerte kiemelkedő

– Immár 27. éve, hogy január 22-e a Magyar Kultúra Napja. Minden alkalommal elmondjuk, hogy a kéziratlap tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823. január 22-re keltezte a Himnusz tisztázatát. Nyilván ki kellett választani a magyar kultúrtörténet egy emelkedett pillanatát, amely megfelelő arra, hogy hozzá köthessük azt a napot, amely alkalmas arra, hogy modern kori civilizációnk és nemzeti kultúránk eredményeit bemutathassuk. S mivel Kölcsey verse nemzeti himnuszunk lett, alkalmas arra, hogy reprezentálja kultúránkat. Amire igazán büszkék lehetünk és nemcsak az elmúlt évszázadok vagy évtizedek teljesítményeire, hiszen napjaink éppen olyan termékenyek, ma is éppen úgy jönnek létre nagyszerű művek, nőnek fel kiváló művészek és nap mint nap eljut a nagyvilágba magyar kultúra, mint a korábbi nagyszerű alkotások – mondta az alpolgármester.
Solymos László szerint gondoljunk íróinkra, akiknek műveit a világ számos nyelvére lefordítottak, vagy irodalmi Nobel-díjasunkra, gondoljunk zenekarainkra, világhírű karmestereinkre és énekeseinkre. Vagy gondoljunk éppen a napjainkban sikerszériát átélő Saul fia című filmre. Az alpolgármester emlékeztetett arra is, hogy a filmművészet sajnos éppen nemrégen vesztette el egyik jelentős alakját, a magyar, Szegedről indult és Oscar-díjjal kitüntetett Zsigmond Vilmost. Aki bár élete alkotó időszakát nem itthon élte, végig büszkén vallotta magát magyarnak és szegedinek.

Ha a kultúrát tágabban értelmezzük, eszünkbe juthatnak tudósaink is, vagy sportolóink, például a kutató orvosnő, akiről éppen a napokban neveztek el egy baktériumot, vagy most a viták kereszttüzében élő úszónő, aki sorra nyeri a világversenyeket. Ezeknek a teljesítményeknek egy része úgy születik, hogy az azokat létrehozó személyek szorosan kötődnek e városhoz.
– A kultúrát, azok egyes elemeit persze nemcsak megalkotni, létrehozni kell, hanem megismerhetővé, fogyaszthatóvá is kell tenni. Szükség van olyan emberekre, akik ezt lehetővé teszik. A kultúraközvetítőket is ünnepeljük ezen a napon. Azokat a diplomás szakembereket, akik közalkalmazottként könyvtárban, múzeumban, színházban, zenekarban vagy éppen itt az Agórában nagyon sokszor esti, hétvégi munkával szolgálják a szegedieket a kulturális kínálat megismertetésével. Azt a több mint félezer szegedit ünnepeljük most, akik ezért megalázóan alacsony fizetésben részesülnek, mert kormányzati bérrendezésük évek óta elmarad. Azt a több ezer szegedit ünnepeljük, nekik mondunk köszöntet, akik minden nap tesznek azért, hogy Szeged városa, Szeged lakossága szegedi alkotókat, szegedi művészeket és a magyar és egyetemes kultúrát megismerje. Mi szegediek büszkén mondhatjuk, hogy városunknak teljes kulturális infrastruktúrája, intézményrendszere van, másrészt az önkormányzat jelentős támogatást ad a rendkívül széles területet felölelő civil kulturális szférának, harmadrészt pedig a város kulturális kínálata és sokszínűsége Európa szerte kiemelkedő. Ebben nagy része van azoknak az embereknek, akiket ma kitüntetéssel és köszönetnyilvánítással megtisztelünk – fejezte be ünnepi köszöntőjét Solymos László, majd díjakat, kitüntetéseket adott át a szegedi kulturális élet meghatározó személyiségeinek. Hárman Szeged Kultúrájáért díjat, tizenegyen pedig Kölcsey-érmet vehettek át.

Napokig tart még a kultúra ünnepe a Tisza-partján

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát. A nemzeti imádságként számon tartott mű „születésére” a Magyar Kultúra Napjával emlékezünk. A csütörtöki városi díszünnepséget követően Szeged-szerte rendeznek programokat.
A Himnusz születésének napján, január 22-én délelőtt fél 11-kor Álmodtam egy világot magamnak… címmel kiállítás nyílik a Szegedi Szakképzési Centrum Kőrösy József Gazdasági Szakképző Iskola galériájában Várhídiné Szabó Erzsébet munkáiból. Ugyancsak pénteken délután fél 5-kor a Somogyi-könyvtárban mutatják be a kézzel másolt Biblia bőrkötéses hasonmás kiadását, amelyet elhelyeznek a bibliotéka gyűjteményében. Pénteken délután 5 órakor Zombori László festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.
Január 22-én délután 5 órakor KultúrArt címmel nyílik kiállítás a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjainak alkotásaiból a Tömörkény István Művelődési Házban. Ez alkalomból köszöntik Szeged díszpolgárát, a 90 éves Péter László irodalomtörténészt is. A Heller Ödön Művelődési Házban Csikós András festőművész emlékkiállítását nyitja meg Tandi Lajos főszerkesztő pénteken délután 5 órakor. Látva lássatok címmel pedig az EDF Galériában nyílik kiállítás este 6 órakor Dusha Béla fotóművész alkotásaiból.

Január 23-án, szombaton délután 6 órakor Újévi koncertet ad a König Szalonzenekar a Petőfi-telepi Művelődési Házban. Ugyancsak szombaton Látogatóban reformkori nagyjaink otthonában címmel játékos, kulturális kalandozás kezdődik délelőtt 10 órától a Szent-Györgyi Albert Agórában.
A Magyar Kultúra Napjához számos kiállítással is kapcsolódnak Szeged kulturális intézményei. A Somogyi-könyvtárban február 24-ig látható a füvészkert növényvilágát bemutató fotókiállítás, ugyancsak a bibliotéka ad otthont Ybl Miklós emlékkiállításának, Angyalok útján címmel pedig Berkecz Éva festő és grafikus alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

Elismerések, kitüntetések


Szeged Kultúrájáért díj

Kerek Attiláné együttesvezető, koreográfus
Szabó Tamás restaurátorművész
Szurdi Zsolt tanár, zenész, a Szegedi Rock Klub vezetője

Kölcsey-érem

Sinkó János festőművész
Szegedi Egyetemi Énekkar
Finta János zenei szervező
Bátyi Zoltán író, újságíró
Szabó Gabi színművész
Hajszán Kitti táncművész
Egyed Erika kulturális szakember
Bajusz Jánosné könyvtáros
Simoncsics Pál néptáncos, koreográfus
Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke
Sin Katalin gordonka-művész, zenepedagógus

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!