Jönnek a Gyöngyhalászok a Belvárosiba

Szegedi hírek | 2016. január 12. 12:28
Met, Bizet, Gyöngyhalászok, Belvárosi mozi
Bizet halhatatlan operájával, a Gyöngyhalászokkal folytatódik szombaton este 7 órától a New York-i Metropolitan Opera Live in HD elnevezésű nemzetközi közvetítéssorozata a Belvárosi moziban. A közel 2 és fél órás produkciót Gianandrea Noseda vezényli.

Georges Bizet egyetlen művének köszönheti a halhatatlanságot, azonban a sikert már nem érhette meg. Nyomasztották a Carmen lesújtó kritikái, pár hónappal annak bemutatója után, mindössze harminchat esztendősen elhunyt. A Carmen mellett számos színpadi művet írt, első, egyéni hangú operája a Gyöngyhalászok. A Carmen előtt 12 évvel, 1863-ban bemutatott Gyöngyhalászok Ceylon szigetén – mai nevén Srí Lankán – játszódik. Ez a ritkán látható darab is egy szabályos szerelmi háromszög története. Nadír és Zurga, a két gyöngyhalász ugyanabba a lányba, épp a papnőbe, Leilába szeretnek bele. Bár a premier után a Figaro kritikusa úgy gúnyolódott, hogy „a szövegben nincs halász, a zenében pedig nincsenek gyöngyök”, az igazi szaktekintély, Berlioz más véleményen volt: „Figyelemre méltóan sok benne a szép és kifejező részlet, amely csupa tűz és gazdag kolorit.” Bizet testi-lelki vágyról szóló, távol-keleti témájú káprázatos operája száz év után tér vissza a Metropolitan Opera színpadára.

A főszereplő Leilát Diana Damrau alakítja, Nurabad szerepét pedig férje, Nicolas Teste formálja meg. A kegyeiért versengő, de egymásnak barátságot fogadott két halász szerepében Matthew Polenzanit és a lengyel csodabaritont, Mariusz Kwiecieńt láthatjuk. Penny Woolcock rendezése úgy dolgozza fel szerelem, árulás és bosszú örök témáit, hogy a Met színpadán lenyűgöző látványvilággal kapcsolja hozzá a tengert, mint szimbólumot.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!