Hirdetés

Szegeden is korszerűbb lett a hulladékszállítás

Szegedi hírek | 2015. december 12. 13:44
hulladékszállítás, környezetvédelem, kukachip
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Lezárult az európai unió támogatásával megvalósuló hulladékgazdálkodás-korszerűsítési program a térség 32 településén. Az ünnepélyes projektzárót szombaton tartották a városháza dísztermében. A programban a Széchenyi téren az új kukásautók is bemutatkoztak.

Európai uniós forrás felhasználásával, közel 1,8 milliárd forintból harminc Csongrád és két Bács-Kiskun megyei település hulladékgazdálkodási rendszerét korszerűsítették az elmúlt hónapokban.

A beruházás 265 ezer embert érint a térségben

A Dél-Alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás projektzáró rendezvényén a társulás nevében Gyuris Zsolt, Zsombó nagyközség polgármestere számolt be a program eredményeiről.
Az öt városban – Szegeden, Kisteleken, Mórahalmon, Sándorfalván, Tompán – és 27 községben 265 ezer embert érintő beruházás keretében a meglévő elavult, magas működési költséggel üzemeltethető tehergépkocsik kiváltására a beruházás részeként új gyűjtőjárműveket vásároltak: 17-et a vegyes, 4-et a szelektív hulladék kezeléséhez, 3-at pedig a hulladékudvarok hatékonyabb üzemeltetéséhez.
A tervezett beszerzések közül a 10 köbméteres kompakt gyűjtő járművek Szeged belterületén a szűk utcákban, a környező települések külterületein, illetve a térségben jellemző tanyavilágban végzik el a munkákat.
A járművek mellett összesen 133 darab 4-27 köbméteres konténert szereztek be, 1010 házi komposztáló berendezést állítottak üzembe és mintegy 18 ezer új, 60 és 1100 liter közötti űrtartalmú gyűjtőedényt vásároltak, amelyekre azonosító chip is került.

Kukachippel szűrik ki a potyautasokat

Ötvenkétezer szemetes kukára szereltek jeladót Szegeden és a város környékén, így a potyautasokat a jövőben ki tudja szűrni a szolgáltató.
– A fejlesztés alapvető célja egyrészről, hogy a lakosság számára újabb megtakarítási lehetőséget biztosítson a társulás, további cél pedig, hogy ösztönözze a térség lakóit a szelektív hulladékgyűjtésre, növelje a hasznosítható hulladék arányát és csökkentse a depóniára jutó hulladékmennyiséget, valamint az abban lévő szerves anyag mennyiségét – mondta Gyuris Zsolt.
A várakozások szerint a chip a gyűjtési rendszer optimalizálását és a szerződött mennyiségen felül kihelyezett hulladék elszállításából adódó többletköltség csökkenését is eredményezi majd. Az új rendszer megkönnyíti a panaszkezelést is, mivel az azonosítóval ellátott hulladékgyűjtő edények sorsát nyomon tudják követni.
A szegedi, Sándorfalvi úti regionális hulladéklerakó telep hatékonyabb kiszolgálásához új munkagépeket is beszereztek, emellett vásároltak egy gumikerekes rakodógépet, amely a mórahalmi telephelyen végzett anyagmozgatás mellett a térségben található illegális lerakók felszámolásában is részt vesz.

Optimálisabb útvonalon gyűjtik a szemetet

A költségek csökkentése érdekében optimalizálták a hulladékszállító járművek útvonalát: a jövőben a szolgáltatási színvonal megőrzése mellett 13 százalékkal kevesebb kilométert futnak majd, ami 5500 liter üzemanyag-megtakarítást jelent.
A megújult és racionalizált hulladékgyűjtő járat, amely a Zöldjárat fantázianevet kapta jelentős anyag- és bérköltség megtakarítást eredményez.
2014-ben a megtett távolság közel 1 millió 200 ezer kilométert, míg az elhasznált üzemanyag 44 ezer litert tett ki. A 81 hulladékgyűjtő jármű több mint 80 ezer tonna hulladékot szállított el tavaly.
A feladat részeként sor került a korábbi ügyfél adatbázis címtisztítására és a címek úgynevezett geokódolására is. A járattervek kialakításához szükséges volt az átadott historikus adatok elemzése, valamint ezek feldolgozása is, hogy az optimális útvonalakon kívül befogadható tervek készüljenek.

Fotó: Iványi Aurél

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!


 

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés