Hirdetés

Luxemburg grófja a könyvtárba megy

Szegedi hírek | 2015. november 26. 12:03
közönségtalálkozó
A Szegedi Nemzeti Színház december 11-i bemutatója, a Luxemburg grófja szereplőivel találkozhatnak a szegedi színházbarátok december 1-én, kedden a Somogyi-könyvtárban.

A műfaj egyik legnagyobb komponistája, Lehár Ferenc négy évvel A víg özvegy után komponálta Luxemburg grófja című új darabját, melyet egy kritikus egye¬nesen erotikus operettnek titulált. A művet a pár hónappal korábbi bécsi világpremier után százöt esztendeje mutatták be a magyar fővárosban, óriási sikerrel. Lehár maga így fogalmazta meg a műfajjal kapcsolatos elveit: „A zenekedvelő bécsiek felüdülést várnak az operettől a mindennapi fáradozásuk után, nem pedig mély problémákat. Azt az örömöt várják tőle, amely elfog minden jó kedélyű, ártatlan lelkű embert, ha kellemes muzsika cseng a fülébe, s annak ritmusa hasonló rezdüléseket kelt lelkében is… Az operettszerző nem írhat spekulatív, lélekmarcangoló zenét; egyszerűnek, népiesnek kell maradnia. Ez bizony nehéz – nehezebb, mint általában hinnők. Nem szabad többet akarnia, mint azt, hogy operettszerző legyen, ám óvakodnia kell a banalitástól és nem szabad csorbát ejtenie muzsikusi méltóságán.”
Az operettet december 11-én mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház. A szereplőkkel, Fekete Gizivel, Király Leventével, Nánási Helgával és László Boldizsárral, valamint Bóbis László koreográfussal Gortva Tamás, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára beszélget december 1-én, kedden délután fél 5-től a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat olvasójában.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!