Pedagógusok generációit köszöntötték

Szegedi hírek | 2015. november 24. 16:42
díszdiplomások, Solymos László
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Díszdiplomásokat és pályakezdő pedagógusokat köszöntött a város nevében Solymos László alpolgármester a városháza dísztermében kedden délután. Az idén összesen 142 olyan pedagógus kapott díszoklevelet, aki több mint fél évszázada vette át tanári diplomáját.

Az ünnepelteket verssel és gitármuzsikával köszöntötték a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákjai, majd Solymos László a város nevében mondott köszönetet a szépkorú pedagógusoknak, amiért tudásuk legjavával szolgálták generációk egész sorát.
– Hosszú évek óta hagyomány, hogy Szeged köszönti azokat, akik 50 éve, vagy még korábban vehették át pedagógusdiplomájukat. A város hálával és köszönettel tartozik tanárainak, akiknek áldozatos munkája nyomán generációk nőttek fel. Munkájuk eredménye megmarad a diákjaik tudásában, szemléletében és életmódjában. Az itt ülők sokan a legnehezebb időkben választották ezt a szép, de nehéz hivatást. Tudom, közülük egy se mondaná azt, hogy nem érte meg – mondta köszöntőjében az alpolgármester.

Solymos László szólt a meghívott pályakezdő pedagógusokhoz is, az idén 23-an foglaltak helyet a díszteremben – óvónők, általános- és középiskolai tanárok–, akik most kezdték pályájukat. Tőlük azt kérte az alpolgármester, hogy minél többeknek adják át tudásukat, hivatásuk szeretetét.
Az ünnepségen megjelent pedagógusokat Papp Jánosné, a Pedagógusok Szakszervezetének városi elnöke is köszöntötte, beszédében kiemelte, 35-40 év alatt sokat változott az oktatási rendszer, a pedagógusoknak folyamatosan meg kellet és kell újulni ma is.

– Nehéz és kevésbé megbecsült pálya a pedagógusoké – mondta. – De a gyermekszeretet és a hivatástudat minden nehézségen átlendíti a tanárokat.
A díszdiplomások nevében az idén Pajtényi Ferencné nyugdíjas pedagógus mondott köszöntet. Felhívta a figyelmet arra, hogy bár anyagilag nem ez a pálya a diplomás hivatások „csúcsa”, ám ennyi siker és öröm egyetlen hivatáshoz sem kötődik, mint a pedagógusokéhoz.
Az idén arany díszoklevelet vehet át 70 pedagógus, ők 50 évvel ezelőtt szerezték meg diplomájukat, hatvan év után gyémánt oklevelet vehet át 59 pedagógus, vas oklevelet 65 év után 10 pedagógus kapott, a 70 éves évforduló alkalmából pedig 1 pedagógus vehetett át rubin oklevelet, 1 meghívott pedig, gránit oklevelet kapott, ő 75 éve vette át diplomáját.
Az idei ünnepség érdekessége volt, hogy most először adtak át platina oklevelet is, amit egy 80 éve diplomát szerzett pedagógus kapott. Összesen 142 tanító és tanár részesült elismerésben.

Hagyományosan minden évben ősszel a díszdiplomás pedagógusok ünnepségén kerül sor a pályakezdő pedagógusok köszöntésére is. Idén 23 pályakezdő pedagógus – 6 óvodapedagógus, 10 általános iskolai és 7 középiskolai tanár – kapott meghívást az ünnepségre, ahol ebből az alkalomból az önkormányzat ajándékát vehették át emlékül.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!