Kulturális bizottság: forduljon meg a szabadtéri!

Szegedi hírek | 2015. november 18. 17:21
kulturális bizottság, szabadtéri játékok, Zsukov tér
Jövőre ünnepli alapításának 85. évfordulóját a Szegedi Szabadtéri Játékok. A kulturális bizottság tagjai szerdai ülésükön többek között azt a javaslatot támogatták, hogy jövőre fordítsák vissza a dóm felújítása miatt két éve megfordított színpadot.

A pénteki közgyűlés előtt ülést tartott szerda délután a kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottság is. A napirendek között szerepelt a jövőre 85 éves Szegedi Szabadtéri Játékok jubileumának megünneplése is.
A bizottság tagjai egyhangúlag támogatták és elfogadásra javasolták a közgyűlésnek a városvezetés javaslatát: jövőre, a 85 éves ünnepi évadra fordítsák vissza a játékok színpadát és nézőterét az eredeti irányba. A dóm rekonstrukciója miatt az elmúlt két szezonban kényszerből állították fel a színpadot a tér másik végében, a nézőteret pedig a székesegyháznak hátat fordítva. A városvezetés tapasztalata, hogy a közönség ragaszkodik ahhoz, hogy a megszokott látvány fogadja, és a színpad mögött a dóm monumentális ikertornyai látszódjanak.

Az előterjesztés a műszaki feltételek megteremtését is tartalmazza, mert a  nyáron már nem lehet visszatenni a színpadot eredeti helyére, a dóm azóta felújított lépcsősorára, hanem az elé kell felépíteni. Ennek költségeire és fokozott marketingre 37 és fél millió forintot biztosítana az önkormányzat. Az összeg felét az önkormányzati támogatáson felül, pluszforrásként kapja meg a szabadtéri, a másik felét saját költségvetéséből kell kigazdálkodnia – ha pénteken így döntenek a városatyák.
A testület véleményt mondott az önkormányzati cégek élére pályázókról is. Kozma József elnök a bizottság „profiljába” tartozó három intézmény aspiránsát tette föl szavazásra. Az eredmény szerint a bizottság tagjai a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.-nél Jávorszky Ivánt, a vadasparknál Veprik Róbertet, a Tourinformnál pedig Ács Szilviát javasolták kinevezni a közgyűlésnek.

Terítékre került a Zsukov tér ügye is: a tápéi közterület elnevezése lassan egy évtizede váltott ki először vitát a közgyűlésben. Míg a jobboldal szerette volna átnevezni a teret, addig az ott lakók ragaszkodtak az elnevezéshez. Nemrégiben salamoni döntés született: marad a Zsukov tér, de nem a szovjet marsallról, hanem Gennagyij Zsukov professzorról a Nemzetközi Űrtörvénykezési Hivatal 2014-ben elhunyt egykori elnökéről nevezzék el. A bizottság most arra adta az áldását, hogy ennek megfelelően lecserélhessék az utcanevet magyarázó táblát. A tábla elkészítésének és kihelyezésének költségei a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-t terhelik majd.

Képeink illusztrációk.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!