Már szennyvízzel hűtik-fűtik a TIK-et

Szegedi hírek | 2015. október 6. 12:26
TIK, Szegedi Tudományegyetem, megújuló energia, szennyvízhő
Elkészült a szegedi egyetem legújabb „zöld” beruházása. A TIK lett a világon az első olyan intézmény, amelynek egyes épületeit szennyvízhővel fűtik. A beruházástól 25 milliós megtakarítást remélnek.

Állandó a hőmérsékletAz új rendszer segítségével a közel állandó, 16 Celsius fokos szennyvízből kinyert hőenergiát használják fel az épület fűtésére-hűtésére.

Uniós támogatással, a tervezett határidőre befejeződött Szeged egyik legjelentősebb megújuló energia hasznosítási beruházása. A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ hűtési és fűtési rendszerének alapja immár a szennyvízhő.
A 2013 márciusában elindított projekt a klinikapark mellett lévő Alsótelepi szennyvíz átemelő teljes hőenergia mennyiségét felhasználva hűti vagy fűti a József Attila Tanulmányi és Információs Központ épületét. A tervezés és a kivitelezés egy teljes egészében magyar szellemi szabadalmi oltalommal védett eljárás alapján készült.

A projekt az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának részeként kiírt „Helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal” pályázat keretében 469,29 millió forint uniós támogatásból valósulhatott meg.
A jelenleg még kevéssé ismert technológia – a szennyvíz hőenergiájának hasznosítása – révén tovább csökkenti a CO2 kibocsátást a Szegedi Tudományegyetem területén. További előnye, hogy az universitas éves szinten 6503 gigajoule földgázból kinyert energiát és mintegy 25 millió forintot takaríthat meg.

A projekt részeként megépült egy hőenergia kinyerését biztosító hőcserélő rendszer, amit a Szeged belváros szennyvizét egyesítő Alsótelepi átemelőben valósítottak meg. Az itt kinyert hőmennyiség egy technológiai vízhálózaton keresztül jut el a TIK-ben elhelyezett hőszivattyúkhoz. Két, összesen mintegy 1,5 MW teljesítménnyel bíró hőszivattyú biztosítja az épület fűtését, illetve a nyári időszakban a hűtést.
A szennyvízhő-energia fűtésre és hűtésre történő hasznosítása igazi újdonság. Már csak a szélenergia maradt ki az egyetem által alkalmazott megújuló energiaforrások közül.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!