Hirdetés
Hirdetés

Kínai diákok énekelték a magyar népdalokat

Szegedi hírek | 2015. szeptember 28. 22:00
SZTE Konfuciusz Intézet, Konfuciusz Intézet, Őszközép ünnep, holdsütemény, Mohr Richárd, Ujhelyi István, vi09
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Az Őszközép ünnepe több ezer éves hagyományokra épül, a holdnaptár szerint a nyolcadik holdhónap tizenötödik napján tartanak. Ebből az alkalomból rendezte az SZTE Konfuciusz Intézete a Szent-Györgyi Agórában azt a rendhagyó teaházat, melyen a Pekingi Idegen nyelvi Egyetem Művészcsoportja is bemutatkozott.

Dobszó, oroszlántánc és kedves kínai hoszteszek fogadták a hétfő este az Agórába érkező vendégeket. A műsor kezdetére már nem maradtak üres helyek a nagyteremben, ezért pótszékeket kellett hozni. 

Megnyitó beszédében Mohr Richárd, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének magyar igazgatója elmondta, hogy ez eredetileg a Hold tiszteletén alapuló aratóünnep, de az Őszközép ünnepének teliholdja a harmóniát, teljességet és a család egységét is szimbolizálja. Az újév után a második legnagyobb kínai fesztivál, 2008 óta állami ünnep is egyben, ugyanakkor a világ több pontján létrehozott Kunfuciusz Intézetek is ekkor ünneplik a születésnapjukat. 

Ujhelyi István, európai uniós képviselő – aki tolmácsával, Wang Gézával az előző éjszakét még Pekingben töltötte – elmondta, hogy a szeptember 27-i rendkívüli természeti jelenség, az óriás Hold is azt szimbolizálta, hogy a kínai kultúrában igen nagy jelentősége van ennek a fontos égitestnek. Rengeteg titok, és hiedelem kötődik hozzá, ezért az Őszközép ünnep egyik központi szimbóluma. 

Ezt követően került sor arra a mintegy egyórás műsorra, melyet a Pekingi Idegen nyelvi Egyetem Művészcsoportja adott elő. A tradicionális kínai népzenétől a harcművészeti bemutatón keresztül a magyarul éneklő a capella énekegyüttesig sok mindent megmutatott a kínai kultúrából a társulat. Ez utóbbi tagjai például magyarul adtak elő két hazai népdalt, majd egy kínai darabot. Később a látogatókat kínai opera részletekkel is szórakoztatták. A vendégek ezután hagyományos kínai teát és az Őszközép ünnep jellegzetes ételét, a holdsüteményt is megkóstolhatták.

A holdsütemény tradicionálisan kerek vagy négyszögletes alakú, tetejét írásjegyekkel (például a „hosszú élet” vagy a „harmónia” szavakkal), népi motívumokkal, virágokkal vagy a Holdon lakó nyúl képével díszítik. Emellett azt is megtudhatták az estre látogató vendégek, hogy a Pekingi Idegen nyelvi Egyetem kínai diplomaták százait nevelte ki, így közel 400 nagykövet, és legalább száz miniszter koptatta az intézmény padjait. A 60-as évek elején itt indult meg Kínában a magyar nyelv oktatása, ami azóta is fontos tradíció ezen a nívós egyetemen.  

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés