Vén Európa dómot avatott Szegeden

Szegedi hírek | 2015. szeptember 24. 20:22
dóm, Kiss-Rigó László, Balogh Zoltán, Varga Miklós
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
A Szent Gellért Fesztivál részeként ünnepi szentmisét követően vágták át a dóm előtt kifeszített szalagot.

Megújult a dóm, 2,1 milliárd forintot költöttek rá. Teljesen még nincs kész, ha szembe állunk vele, akkor a két torony között még bőven vannak állványok, de a fővárosi Várkert Bazár óta tudható: az azt, és akkor adnak át, amit, és amikor akarnak. A Szent Gellért Fesztivál ráadásul lábra is jön: a fantasztikus komolyzenei koncertek között méltó módon át lehet adni egy majdnem teljesen elkészült székesegyházat.

Ateista keresztények

Este hatkor aztán megtörtént az, amit már nagyon régen hallott Szeged: megkondultak a harangok, jelezve az idő múlását, valamint misére is hívtak. Arra az ünnepi szentmisére, amelyet Kiss-Rigó László a Szegedi-Csanádi Egyházmegye püspöke celebrált. A szertartás végén az Ave Mariát Tóth Bettina hárfán, Sándor Zsolt hegedűn játszotta el. A Dóm tér zsúfolásig telt hívőkkel, több busz is behajtott a térre, hogy a lehető legkevesebbet kelljen az időseknek gyalogolni.

– Európában még az ateista is keresztény. (...) Hogy mi a keresztény hit igazából? Egyfajta sajátos látásmód. Ugyanakkor sokszor vagyunk rövidlátók szellemi és fizikai értelemben is. Elveszítjük értékrendünket, nem azt látjuk, tartjuk fontosnak, ami valóban az. Minden nagyképűség nélkül mondhatjuk, a keresztény hit az, ami éleslátást ad az embernek, hogy ne csak a rövid távú célokat lássa. Szent Gellértnek köszönhetjük, hogy keresztény gyökereink vannak. Ezt is érdemes megbecsülni. De a személyes hitünket is köszönhetjük neki. Igaz, ezt nem adták, ez nem adottság, hanem ajándék. Erről Szent Gellért a legkomolyabb tanúságot tette: vértanú lett – mondta Kiss-Rigó László.

Mennyei erőforrások minisztériuma

A mise végén szerte a téren húsz helyen áldoztattak a katolikus papok. A szentmisét a Himnusz majd az Örömóda követte, majd a megyéspüspök ünnepi köszöntőt mondott: „lelkileg, szellemileg és infrastrukturálisan is felkészülünk az egyházmegye közelgő ezer éves fennállására. Sajnos a projekt nem adott lehetőséget arra, hogy teljesen megújuljon kívülről a dóm. A teljes jogi és műszaki zárást talán novemberben tarthatjuk. Ma megerősítettük identitásukat, tudatosan éljük meg keresztény gyökereinket, értékrendünket, ezért jöttünk össze.” Kiss-Rigó után Varga Miklós előadta máig (egyetlen) jól ismert számát, a Vén Európát; az énekes a gitárszóló alatt arról beszélt, hisz abban, Európa visszatér keresztény gyökereihez. Vargát követően Balogh Zoltán emberminiszter mondott beszédet:

– Ha bizonyítani akarnánk, az igaz hit kultúrát teremt, akkor keresve sem találhatnánk jobb bizonyítékot, mint a szegedi dómot. A hit nem hiszékenység, babona, nem a tudás hiánya, hanem bizalom, bizonyosság. (...) A templom építése nem volt más, mint kultúra. (...) Ebben a dómban a hit ereje mellett a kultúra ereje is megmutatkozik. Nemcsak az árvízre volt válasz, hanem a nagy háború veszteségére, Trianonra is. A hit és a kultúra válasza volt. Hogy van újrakezdés. A legjobbak újrakezdése, teljesítménye – mondta Balogh Zoltán. A miniszter szerint a mennyei erőforrások minisztériuma előtt beszélt. Balogh elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét hozta, aki sajnálja, hogy nem tud itt lenni az avatáson.

Beethovennel tisztelegtek

Balogh beszédét követte a szalag átvágása, az olló Kiss-Rigó László és Balogh Zoltán kezében volt. A rendeltetésszerű használatot taps követte, majd egy rövid szünet után jött a szimfonikus koncert. A Robert Christian Bachmann és Yoon Kuk Lee vezényelte zenekar három Beethoven-művet játszott el:

G-dúr románc hegedűre és zenekarra (Op. 40),

F-dúr románc hegedűre és zenekarra (Op. 50),

VII. szimfónia (A-dúr, Op. 902).

A hegedűszólókat Banda Ádám játszotta.

A dóm avatásán Szeged önkormányzatát Mózes Ervin jegyző képviselte, de ott volt Szabó Sándor MSZP-s és B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő. Részt vett az ünnepségen többek között Tőkés László Európa Parlamenti képviselő, Karol Beirnacki Lengyelország tiszteletbeli konzulja, a megyei levéltár igazgatója, Lednitzky András a szegedi zsidó hitközség elnöke, Nemesi Pál, a megyei kereskedelmi és iparkamara első embere, Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója.

Képeinket Iványi Aurél készítette.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!