Kübekháza polgármestere levelét megírta

Szegedi hírek | 2015. augusztus 6. 15:46
levél, Molnár Róbert, kerítés, Pintér Sándor, belügyminiszter, vi08
Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere a település határában épülő kerítés miatt levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek, amelyben több kérdést is feltett határzárról. A levelet teljes terjedelmében közöljük.

„Kötelességemnek éreztem, mint érintett települési polgármester, hogy levelet intézzek »kerítés« ügyben a Belügyminiszter úrhoz.

 

Tisztelt Belügyminiszter úr!

Félelemmel és aggodalommal tölt el a magyarszerb határszakaszon épülő határzár, és mint felelős települési vezető, kötelességemnek érezem, hogy véleményemet megosszam Önnel, és kérdéseimre választ kérjek Öntől.

Előjáróban jelzem, hogy nem értek egyet a határzár felépítésével, mert a migrációt nem fogja csökkenteni, legfeljebb hátráltatni, illetve a román–magyar határszakaszra terelheti át. Kübekháza ebből a szempontból érintett lehet, hisz a kerítés itt ér véget. A problémát tehát nem oldja meg.

Tájékoztatom, hogy Kübekháza határában jelenleg körülbelül másfél méter magas, pár centiméter átmérőjű, vállalkozók és a honvédség katonái által géppel földbe ütött vasrudakat telepítenek, amelyekre információink szerint úgynevezett NATO-pengés dróttekercset helyeznek ki.

Tisztelettel kérem információját arról, hogy végeztek-e bármilyen környezetvédelmi hatásvizsgálatot arra nézve, hogy milyen természeti károkat okozhatnak az élespengés dróttekercsek a vadállományban?

Azért bátorkodom feltenni ezt a kérdést, mert a Kübekháza határában elterülő »rábéi erdőben« nagyon jelentős számú dám, őz és vaddisznó állomány él, amelynek vonulási útját, természetes életterét vágja ketté a kormány által építendő, sajnos vadbefogó hálóként is funkcionáló „kerítés”, amelyekbe a vadak beleszaladva elpusztulnak.

Kérem válaszát, hogy miként kívánja megvédeni a kormány a természeti kincseinket, a vadállományunkat, és az erdőnket? Milyen kártérítést kíván nyújtani a Szőreg-Kübekházi Vadásztársaságnak? Milyen segítséget kívánnak nyújtani az elhullott állatok összegyűjtésében, elszállításában és megsemmisítésében?

Továbbá kérem szíves tájékoztatását arra nézve is, hogy a gépeik által szó szerint szétszabdalt mezőgazdasági útjaink, megrepedezett aszfaltos útszakaszaink rendbetételéhez milyen segítséget kíván nyújtani önkormányzatunk számára?

Örömmel vettem volna azt is, ha az építkezés idejéről, menetéről tájékoztatást kapunk a kormánytól, esetleg egyeztetnek velünk, mint területileg mégiscsak illetékes önkormányzattal.

Úgy gondolom, hogy a hatalom ereje nem mentesít sem a felelősségvállalás, sem a törvények, egyéb jogszabályok betartása alól!

Kübekháza, 2015. augusztus 5.

Várva válaszát és intézkedését,

tisztelettel:

Dr. Molnár Róbert
polgármester”

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!