Hirdetés

Botlatókövek: arcuk lett az elhurcoltaknak

Szegedi hírek | 2015. július 23. 12:16
botlatókő, holokauszt, zsidó, szegedi zsidóság, áldozatok, ii. világháború
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Azokra a zsidó áldozatokra emlékeznek így, akiket elhurcoltak a városból a II. világháború alatt. Tizennégy szegedi áldozatnak lett újra arca.

Günter Demnig német szobrászművész nem kevesebbre vállalkozott, mint arra, világszerte emléket állít azoknak a zsidó és roma áldozatoknak, akiket a II. világháború haláltáboraiban öltek meg. Szegeden szerdán újabb tizennégy zsidó áldozatnak lett arca köszönhetően az újonnan kihelyezett botlatóköveknek. A 10×10 centiméteres kövekre Demnig egy rézlapocskát ragaszt rá, azon olvashatók azok az adatok, amelyeket tudni lehet az elhurcoltakról. Ezeket a köveket süllyeszti aztán a járdába az előtt a ház előtt, ahol laktak az áldozatok.

A botlatóköveket mindig magánkezdeményezésre készíti el, valamennyit Günter Demnig helyezi is el. Túl azon, hogy föl kell vele venni a kapcsolatot és kifizetni a körülbelül 100 euró „környékén mozgó” elkészítési és kihelyezési díjat, a településeknek is jóvá kell hagyni a kövek elhelyezését. Szegeden legutóbb a kulturális bizottsági júniusi ülésén engedélyezte a most kitett botlatókövek elhelyezését.

Sokszor nemcsak az áldozatok leszármazottai emlékeznek így az elhurcoltakra, hanem szomszédok, lakóközösségek is számos alkalommal rendeltek már meg ilyen köveket.

Képeinket Iványi Aurél készítette.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!