Százéves filmcsillagok a Somogyi vitrinjeiben

Szegedi hírek | 2015. július 21. 12:20
Somogyi-könyvtár, Ingrid Bergman, Orson Walles
A filmművészet két kiemelkedő alakja, Ingrid Bergman és Orson Welles születésének századik évfordulójáról kamarakiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár.

Könyvek, folyóiratok, filmekIngrid Bergman és Orson Welles életművét a Somogyi-könyvtár könyveiből, folyóirataiból és filmjeiből készült válogatás vázolja föl.

Ingrid Bergman (1915-1982) svéd filmszínésznő a Casablanca, Gázláng, Akiért a harang szól, s még számos, világsikerű film főszereplője volt. Háromszor kapta meg az Oscar-díjat (Gázláng, Anastacia, Gyilkosság az Orient Expresszen), de jelölték a Szent Johanna című film főszerepében nyújtott alakításáért is.
Olyan rangos rendezőkkel forgatott, mint Gustav Molander, George Cukor, Alfred Hitchcock, Albert Fleming, Roberto Rossellini.
Orson Welles (1915-1985) amerikai színész, színházi és filmrendező első jelentős játékfilmje, az Aranypolgár rendező-főszereplőjeként robbant be a filmvilágba. Korábban rádiósként szerzett hírnevet: a H. G. Wells Világok harca című fantasztikus regényéből készült rádiójáték hallgatói valóságnak hitték a földönkívüliek invázióját, s az ország több pontján kitört a pánik.
Filmrendezőként és -színészként is elismerték, többek között Az óra körbejár, Macbeth, Othello, A gonosz érintése című filmjei révén.
A kiállítás augusztus 1-ig tekinthető meg.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!