Hogy nekünk sosem jó semmi!

Szegedi hírek | 2015. július 5. 20:27
Szeged, terasz, Klauzál tér, Virág cukrászda
Miért baj, hogy normális – nagy szavak jönnek –, „európai értelemben vett” teraszt csinál Gyuris László a Virágnak?

Ez is egyfajta szegedikum (sic): most, hogy végre valóban lesz Virág, és a jelek szerint Gyuris László tényleg komolyan gondolja az egészet, elkezdenek ellene lázongani; onnan jönnek a trollok, ahonnan senki sem várta. Azt hagyjuk, hogy Gyurisról mit gondolnak: két eredménytelen pályázat után nyert a harmadikon, csinálhatta volna előtte bárki, nem tette.

Az a baj most, hogy micsoda böhöm nagy „lakodalmas sátrat” építtet a Klauzál tér közepére.

Nem sátor lesz az, hanem terasz. Méghozzá egy olyan terasz, ahol – ez honlapunkon jelent meg először – normális kiszolgáló pult lesz. Azaz a pincérnek nem bentről kell kiügyeskedni mondjuk a gyümölcsrizst, vagy a somlói galuskát, hanem odamegy ehhez a pulthoz, előveszi, és ott van az asztalunknál, nem kell rá várni akár negyed órát. Egy ilyen pultot azonban nem lehet napernyők alá rejteni. Ehhez kell egy normális méretű, masszív terasz, amely alatt nem mellesleg gond nélkül végig lehet nézni, ha leszakad az ég, majd húsz perc múlva újra száz ágra süt a nap, jól érezheti magát az ember a novemberi húsz fokban is – volt ilyenre példa néhányszor az utóbbi években –, és akár télen is lehet ott üldögélni, mert ne adj isten fűthető lesz – abba bele sem merek gondolni, az mekkora eretnekség lenne.

„Nesze neked, Europa Nostra-díj!” – „hangzik” a dorgálás. Tessék mondani, Szeged azért kapta a díjat, mert díszkővel burkolta a Klauzál teret és a Kárász utcát? Ugye, hogy nem! Attól jobban megérdemeli Szeged, hogy van egy üres tere, ahol nyaranta a legnagyobb hőségben még véletlenül sem jár senki? Ha már itt tartunk, nézzük meg a lenti képet! Ma készítettem arról az épületről, amelynek falán ott az emléktábla. A mellette lévő hirdetés illik oda?

Vagy nézzük meg a Kárász utca többi teraszát! Azok „Europa Nostrailag” rendben vannak?

De álljon itt néhány archív fotó is: a fekete-fehérek a Fortepanról valók 1960-ból és 1961-ből, a színes pedig 2010-ből, ekkor már hét éve Európa Nostra-díjas volt a tér.

És akkor most kérdéseim valának:

– Jobb volt úgy, a hatvanas években üldögélni a napernyők alatt, már ha jutott napernyős asztal egyáltalán?
– Öt évvel ezelőtt „Nesze neked, szempontjából” azok az ernyők rendben voltak?
– Akik most álértelmiségieskedve bosszankodnak a „lakodalmas sátor” miatt, ülnek-e majd alatta? (Igen.)

Ahogy én is! Nagyon várom, hogy elkészüljön!

Még valami. Nézzék meg még e bekezdés alatt is a képet! Miért érdekes ez? Az ajtó miatt. „Europa Nostrailag” ugyanis ez a „gaz” Gyuris úgy döntött, megcsinálja, fölújítja azt is. Az már nem a cukrászdához tartozik, de mégis megcsináltatta. Cikinek érezte volna ugyanis, ha a felújított cukrászda mellett, ott lenne rondán a bejárat. Amikor terepszemlét tartottunk, azt mondta, ha kifizeti a ház, akkor megérte, ha nem, akkor is. Mert szép, egységes lesz az épület.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!