Ujhelyi: „Ideje lett a hidegvágónak"

Szegedi hírek | 2015. június 21. 10:58
Ujhelyi István, nyílt levél, Európa Parlament, vi06
Ujhelyi István Európa Parlamenti képviselő szokásos vasárnapi nyílt levelében a menekült problémával foglalkozik. Véleménye szerint kerítés emelésével a kialakult helyzet nem oldható meg.

„Vannak olyanok, akik huszonöt évvel a valódi rendszerváltást követően, a Szent István-i törekvés tulajdonképpeni beteljesítése után újra vasfüggönyt húznának Európa és Magyarország közé. Nem nyirkos fémdrótból, hanem ideológiai és gazdasági zárványból font, illiberális vaskerítésből” – fogalmaztam néhány hónapja az orbáni rezsimről. Ekkor még nem tudhattam – ki hitte volna –, hogy hamarosan a nyirkos fémdrót fizikailag is megvalósul. Az MSZP legutóbbi pártértekezletén, a hivatkozott beszédemet követően jelképesen egy hidegvágót adtam át Tóbiás József pártelnöknek, kérve: bontsuk együtt, közösen az orbáni vasfüggönyt. Úgy látszik, mára nemcsak jelképesen jött el az ideje a hidegvágónak. 

A kormányzati ideológusok, a fizetett gondolkodók, írnokok és a narancsos trollhadsereg tagjai ismét csak hazaárulást kiáltanak, zsigeri ösztönösséggel fogalmaznak a migrációról és az azzal kapcsolatos álláspontokról. Pontosan úgy, ahogyan az aljas szándékból írt konzultációs kérdőíven. A célközönség megtaláltatott. Pedig ez a kérdés, ahogyan sok más sem egyszerűsíthető le fekete vagy fehér végletekre. Aki ezt teszi, annak fogalma sincs a világról és benne a mi helyünkről. 

Legyen világos: mi, európai demokraták sem gondoljuk, hogy Európa befogadó- és teherbíró képessége végtelen. Mi sem gondoljuk, hogy a felduzzadt migrációs hullámot intézkedések nélkül lehet hagyni. De mi, felelősen gondolkodó európaiak, biztosan tudjuk: a bevándorlás nem zsigeri kérdés, nem lehet rá leegyszerűsített, primitív válaszokat adni. Orbán legutóbb kikérte magának, hogy az Európai Parlament liberális frakcióvezetője párhuzamot vont az ’56-ban nyugatra menekülők és a most Európa felé igyekvők között. De azt már helyénvalónak tartja – mi több, követői és trolljai hívőn azonosulnak is vele -, hogy az életüket féltő menekültek jobb esetben a nyugati világ javait ingyen felélni akaró élősködők, rosszabb esetben a határokon belülre kerülni akaró terroristák. Ez primitív, zsigeri idegengyűlölet. Láttunk már ilyet. És ismerjük a végét. 

Hogy Európának választ kell adnia a problémára? Igen, mihamarabb. Hogy nem lehet végtelenszám és feltétel nélkül befogadni a százezreket? Bizonyosan így van. Hogy megfelelő válasz az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszer? Nem feltétlenül, de kezdetnek jó viszonyulási pont. Hogy egy négyméteres drótkerítés – legalább Magyarország vonatkozásában – megoldja a problémát? Épp ellenkezőleg, gellert ad neki. Az európai projekt legnagyobb vívmánya a határnélküliség, a szabad mozgás lehetősége. Aki szögesdrótokat emel bármelyik oldalon és bármilyen pitiáner politikai haszonszerzésből, az egyszerűen nem érti Európát. Annak más céljai vannak. Ahogy képviselőtársam, Jávor Benedek fogalmazott találóan a közösségi oldalon: „a kerítések először arra vannak, hogy kint tartsák az embereket; aztán arra, hogy bent.”

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!