Hirdetés
Hirdetés

Működik Szegeden a Sakkpalota

Szegedi hírek | 2015. június 5. 14:11
sakk, Polgár Judit, oktatás
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Különleges bemutató órát tartottak a Tarjáni kéttannyelvű iskolában: Polgár Judit megnézte, hogyan tanulnak az általa kifejlesztett módszerrel a diákok.

– Kezet fogtam Polgár Judittal! Érted?! – kérdezte kiabálva-vigyorogva osztálytársát az egyik kisdiák az óra végén, amikor együtt kimentek a teremből, és az ebédhez indultak. A barátja értette. És mi, felnőttek is értettük. Az a kéz, amely korábban Kramnyikkal, Kaszparovval, Karpovval, Carlsennel – a világ összes sakkzsenijével kezet fogott, és rendre azért, mert legyőzte őket, most az 1/C osztály gyerkőceinek a kezét fogta meg.

A Tarjáni kéttannyelvű iskolában ugyanis elhatározták, ebben a tanévben a 18 fős osztályukat Polgár Judit módszerével, a Képességfejlesztő sakkal oktatják. Erről, ebből tartottak bemutató órát, amelyre meghívták az olimpiai bajnok, éveken át ranglistavezető sakknagymestert. A gyerekek számolásból, énekből, irodalomból egyaránt számot adtak tudásukból – ezeknél a tantárgyaknál is használják a módszert. Azaz koránt sem arról van szó, megtanítják sakkozni a gyerekeket, hanem a logikus gondolkodás elsajátítására helyezik a hangsúlyt. A bemutató órán az osztályt a tanítónők kettéosztották, sötét és világos bábukként vetélkedtek egymással a gyerekek, akiknek több játékos feladatot kellett megoldaniuk. Minden feladatnál a győztes csapat föltehetett egy bábut egy nagy sakktáblára, és az óra végén lejátszották az állást. A végén Polgár Judit is csatlakozott – nem fogadta el a döntetlent.

Képeinket Iványi Aurél készítette

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés