Hirdetés Hirdetés

Indul a kínai nyelv oktatása a Gregorban

Szegedi hírek | 2015. június 3. 15:25
Kína, nyelvoktatás, Gregor József Általános Iskola, SZTE Konfuciusz Intézete, kínai nyelv, vi06
Eddig szakköri foglalkozásokon oktatták a kínait az újszegedi Gregor József Általános Iskolában, szeptembertől azonban az angol mellett második idegen nyelvként fogják tanítani. A programot az SZTE Konfuciusz Intézete támogatja szakmailag.

Az iskola igazgatója már évekkel ezelőtt megálmodta ezt a programot, és miután három éve létrejött az egyetemen a Konfuciusz Intézet, segítséget is kért az elképzelései megvalósításához. Mi már 2011-ben elkezdtük a kínai oktatás megszervezését – nyilatkozta Bikárdi Melinda - Akkor még arról volt szó, hogy Budapestről kapunk kínai tanárt. Szakköri formában oktattuk eddig azokat a diákokat, akik jelentkeztek erre a képzésre, így ma már van egy kezdő és haladó csoportunk, akikkel szeptembertől beindul a kínai, mint második idegen nyelv oktatása. 

Ma már a szegedi intézet biztosítja az oktatókat. Mivel a Gregorban kiemelt fontosságú a zeneoktatás, a kínainál alkalmasabb nyelvet nem is találhattak volna, hiszen a zeneiség jellemzi. Négy különböző hangtónusban beszélnek (ugyanaz a szó más hanglejtéssel egészen mást jelent). Ezért aki a magyar népzenét anyanyelvi szinten beszéli, annak van esélye mindenféle nyelvet könnyebben elsajátítani, köztük az európaitól nagyon eltérő kínai nyelvet is.

Szegeden a Gregor az első általános iskola, ahol elkezdik a kínai második idegen nyelvként való oktatását, ezért nagyon örülünk a fejleményeknek, és minden támogatást igyekszünk megadni – kommentálta a hírt Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója. - Mivel Kína a 21. század megkerülhetetlen kulturális és gazdasági nagyhatalma, mi kaput kívánunk nyitni mindenki számára, aki élni kíván a lehetőséggel, hogy megismerje a kínai nyelvet. Azok, akik már most megismerkednek a kínai nyelvvel, kultúrával, gondolkodásmóddal, egyszer még hálásak lesznek azért, hogy gyerekként elindulhattak ezen az úton.

A kínai nyelv oktatása egyébként délután zajlik majd az iskolában, mert különböző korosztályok tanulóiból állnak össze a csoportok. A kínaiak egy csoport ideális létszámát 10 főben határozzák meg.