Nemet mondtak az Ortutay kollégium átnevezésére

Szegedi hírek | 2015. május 20. 16:23
Ortutay Gyula, Ortutay kollégium, átnevezés, KLIK, Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság, vi05
A Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság 6 igen és 1 nem szavazattal elutasította és nem támogatja a KLIK elképzelését, hogy az Ortutay Gyula kollégiumot megfosszák névadójától.

Szerda délután ülésezet a Közgyűlés Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottsága, amely csupán egy napirendet tárgyalt, az Ortotay Gyula Kollégium nevének megváltoztatását célzó KLIK javaslatról alakították ki az álláspontjukat.

Kardos János irodavezető-helyettes elmondta, a KLIK előterjesztése hiányos, ezért levélben kért kiegészítést, de erre még nem kapott választ. Hozzátette, a rendeletben, amelyre a KLIK hivatkozik, nincs olyan passzus, amely alapján a kollégiumot meg kellene fosztani az Ortutay névtől. Felidézte azt is, hogy az Akadémia sem talált Ortutay munkásságában olyat amely elfogadhatatlan lenne.

Tóth Károly (MSZP) hozzászólásában kiemelte, a magyar történelem és irodalom nagyságainak életműve nem ítélhető meg feketén-fehéren, mindenkinél lehetne valami kivetni valót találni. Példaként Mátyás királyt említette, aki igazságosként vonult be a történelembe, de véreskezű király is volt. Ortutayval kapcsolatban elmondta, miniszterként sokat tett azért, hogy a legszegedibb szegedi Bálint Sándor az egyetem néprajzi tanszékére kerüljön, valamint azért is, hogy a másik neves szegedi Sík Sándor Kossuth-díjat kapjon.

Végül hangsúlyozta, a KLIK akciója egyszerű hatalmi gőg és egyben figyelemelterelő manőver, amely méltatlan Szegedhez.

Hűvös László (Fidesz) szerint Ortutay elismert tudós volt, de nem szabad elfelejteni, hogy minisztersége nem szólt másról, mint a demokrácia felszámolásáról. „Olyan személyről van szó, akik kiszolgált egy diktatúrát!”

Révész Mihály (MSZP) kiemelte, hogy Ortutay a szegedi élet része volt, nagyon sokan – többek között Bálint Sándor is – csak „Tutus”-ként emlegették. Véleménye szerint az átnevezési akció csak egy pótcselekvés a hatalom részéről.

Solymos László alpolgármester először azt kérte, Hűvös László kapjon egy szószerinti jegyzőkönyvet az ülésről, hogy be tudja mutatni a KLIK-nek, teljesítette kötelezettségét. (Hűvös László jelenleg Sándorfalván iskolaigazgató és mint ilyen, a KLIK a munkáltatója). A szocialista politikus ezt követően reményét fejezte ki, hogy a hatalom további híres szegediekhez (Radnóti Miklós, Móra Ferenc, József Attila) kapcsolódó névváltoztatásokat nem akar kezdeményezni a jövőben.

Dombi Gábor (Együtt) szerint inkább Wass Albert szobra, vagy éppen a Horty úszóház elnevezése ellen kellene tiltakozni. Megemlítette, hogy a KLIK névadójának Klebelsberg Kunó munkássága sem ítélhető meg csak feketén-fehéren. Ebből végül egy kisebb vita bontakozott ki Hűvös László, Tóth Károly és Dombi Gábor között.

A képviselők végül 6 igen és 1 nem szavazattal elfogadták az előterjesztést, amely szerint a bizottság határozott tiltakozását fejezi ki a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma azon szándéka ellen, hogy a Szegedi Ortutay Gyula Városi Kollégium nevéből elvegye a szegedi kötődésű néprajztudós, Ortutay Gyula nevét.

A bizottság továbbá javasolja a közgyűlés számára, hogy Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata működtetői véleményében is határozottan fogalmazza meg egyet nem értését a Szegedi Ortutay Gyula Városi Kollégium nevének módosítása ügyében.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!