Hirdetés Hirdetés

A Zeneművészeti Kar több külföldi hallgatót oktatna

Szegedi hírek | 2015. április 29. 15:02
külföldi hallgatók, Szegedi Tudományegyetem, Zeneművészeti Kar
Növelné a külföldi, köztük a kínai hallgatók számát a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara – közölte Tóth Péter dékán.

A karon öt kínai hallgató tanul jelenleg, zongora, gitár, illetve magánének szakon, többségük alapképzésen vesz részt – mondta a docens az intézményben rendezett kínai–magyar baráti nap alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Egyelőre nincs csereprogram a kar és kínai intézmények között, ezért az ázsiai országból érkező diákok költségtérítéses képzésen vesznek részt, angol nyelven, de ugyanazt az oktatást kapják, mint a magyar hallgatók – közölte a dékán, hozzátéve: az intézmény a diákok Szegedre csábításához kínai toborzó cégek segítségét veszi igénybe.

Kifejtette, a külföldi hallgatók intézményválasztásakor meghatározó, hogy az adott egyetem milyen helyet foglal el a különböző nemzetközi rangsorokban. Az SZTE a hazai és a közép-európai felsőoktatási intézményekkel összehasonlítva is az élmezőnybe tartozik. Szerepet játszik választásukban Szeged vonzereje és a kínai diákok esetében az is, hogy az egyetemen működik egy Konfuciusz Intézet. A Magyarországon a fővárosi után másodikként, 2012 őszén Szegeden létrehozott kínai kulturális intézmény segítséget nyújt a diákoknak a beilleszkedésben.

A kínai diákokról - akik a magyar hallgatókhoz hasonlóan különböző képességűek – elmondható, hogy szorgalmasak, lelkesek. Zeneelméleti előképzettségük különbözik a hazai diákokétól, az eltérő nyelv és hangképzés miatt pedig az énekesek oktatása sokkal több munkát igényel – fogalmazott a zeneszerző. Tóth Péter hangsúlyozta, a művészetoktatásban a személyes kapcsolatok, a mesterek példája rendkívül fontos szerepet játszik. A zeneművészeti kar oktatói közül többen is gyakran fellépnek Európán kívül, s tartanak mesterkurzusokat. Kínai hallgató is érkezett így kialakult kapcsolat nyomán Szegedre – tette hozzá.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!