Hirdetés Hirdetés

A turizmus területén erősít a Konfuciusz Intézet

Szegedi hírek | 2015. április 28. 22:41
Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet, Mohr Richárd, turizmus
A közel 3 éve Szegeden megnyílt Konfuciusz Intézet az eddig munkája mellett a következő időszakban a turizmus felé kíván nyitni, többek között a turisztikában jól használható oktatási, képzési feladatok ellátásával.

A különféle országokban létrejött Konfuciusz Intézetek hálózata fontos szerepet tölt be az adott ország és a Kínai Népköztársaság kétoldalú kapcsolataiban. A Konfuciusz Intézetek az elmúlt tíz évben az alaptevékenységüket folytatták, azaz a kínai nyelv oktatásával és a kínai kultúra terjesztésével foglalkoztak. Világszerte több mint 500 intézet van már és így elérkezett az ideje annak, hogy megkezdték szakosodásukat, melynek alapján egyedi előnyeiknek megfelelően specializálódhatnak. Ezek alapján a Magyarországon létrejött Konfuciusz Intézetek közül van amelyik a hagyományos kínai orvoslás felé specializálódott, van amelyik pedig az oktatás fejlesztés felé. 

Mohr Richárd, az intézet igazgatója elmondta, a 2012-ben a Szegedi Tudományegyetemen létrejött Konfuciusz Intézet megalakulása óta aktív szerepet vállalt a turisztika és vendéglátás részére biztosított alkalmazott kínai nyelvoktatásban és a turisztikai kapcsolatok fejlesztésében. Ehhez a földrajzi elhelyezkedés és a személyi feltételek egyaránt előnyös lehetőségeket kínálnak. Éppen ezért a szegedi intézet a turisztika felé nyit.

Az igazgató szerint az elkövetkező időszakban a feladataik kibővülnek, az eddig munkájuk – nyelvoktatás, kínai kultúra bemutatása – mellett a turizmushoz kapcsolódó nyelvoktatási munkát is végeznek majd, valamint igény szerint a turizmus szereplőit felkészítik a Kínából érkező vendégek fogadására. A tervek között más is szerepel még, többek között az egyetemmel közös, kínai nyelvű, a turizmusban használható mobiltelefon applikációk készítése.

Ez az újonnan vállalt feladat alapjaiban nem jelent gyökeres változást az Intézet életében és munkájában, de segít a jövő irányait meghatározni – zárta a beszélgetést Mohr Richárd.

A Magyar Kormány támogatja a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének törekvését és szerepvállalását éppen ezért az Intézet igazgatója, Mohr Richárd és Mészáros Márta, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium Magyar–Kínai Kétoldalú Kapcsolatok Összehangolásért Felelős Kormánybiztos Titkárságának főosztályvezetője egyetértési megállapodást ír alá az SZTE Konfuciusz Intézet turisztikai szerepének erősítéséről.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!