Hirdetés Hirdetés

Szijjártó Kínáról: aki kimarad, lemarad

Szegedi hírek | 2015. április 16. 20:34
Szijjártó Péter, Konfuciusz Teaház, Ujhelyi István
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
A Konfuciusz Teaház vendége volt csütörtökön este Szijjártó Péter, a magyar külgazdaság és külpolitika irányítója. A miniszter Ujhelyi István uniós képviselővel abban egyetértett, hogy hazánk érdeke a föld legnépesebb országával stratégiai partnerséget kiépíteni.

A Teaházon – a beszélgetés megkezdése előtt – az SZTE Konfuciusz Intézet további munkáját meghatározó két fontos dokumentumot írtak alá. Az egyik egy szándéknyilatkozat volt, amely szerint az SZTE Konfuciusz Intézete az Szegedi Tudományegyetemmel közösen létre kívánja hozni azt a Kínai Központot, amely a Konfuciusz Intézet alapvető céljaihoz nem kapcsolódó oktatási, innovációs, valamint külkapcsolati feladatokat látná el. 

A másik dokumentum egy egyetértési nyilatkozat, amely az SZTE Konfuciusz Intézetnek a magyar-kínai turisztikai, oktatási, kulturális és humán kapcsolatok erősítésében betöltött szerepére vonatkozik. 

Ezt követően a „Keleti Nyitás politikája és a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok” címmel tartotta estjét a az SZTE Konfuciusz Intézet és a Szegedi Közéleti Kávéház a Szent-Györgyi Albert Agórában. Azt házigazdája Mohr Richárd, a Konfuciusz Intézet igazgatója volt. 

A zsúfolásig megtelt nagyteremben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert arról faggatta Ujhelyi István európai uniós képviselő, hogyan viszi tovább azt a kapcsolatépítő munkát a jelenlegi kormány, melyet ő még államtitkárként elkezdett. 

A politikai paletta két különböző oldalán lévő politikus abban mindenképpen egyetértett, hogy az az ország, amelyik nem fektet nagy hangsúlyt a világ legnépesebb országával való gazdasági együttműködésre, az hátrányba kerül az öldöklő világpiaci versenyben. Ahogy Szijjártó a szaknévsoros szlogennel fogalmazott: aki kimarad, lemarad. Magyarország Kína-politikájának sarokköve ezért az a törekvés, hogy hazánk legyen Európa kapuja a hatalmas ázsiai ország számára. 

Ujhelyi István sem tudott igazán vitatkozni ezzel, hiszen szerinte is rendkívül fontos, hogy a magyar gazdaság és kultúra megvesse a lábát Kínában. A külügyminisztérium első embere ezt azzal egészítette ki, hogy a kínaiak mindent a gazdasági szempontok szerint mérlegelnek, ezért a kulturális és turisztikai együttműködésnek csak másodlagos fontosságot tulajdonít. Szerinte jó esélye van Magyarországnak arra, hogy a kínai áruk szállítási útvonalát meghatározó szárazföldi és tengeri selyemútra is rácsatlakozzon. Ennek egyik sarokköve a kínai közreműködéssel felújítandó és bővítendő Belgrád-Budapest vasútvonal, melynek megvalósíthatósági tanulmányai a napokban lettek kész. 

Ujhelyi megragadta az alkalmat, hogy megkérje a külgazdaság irányítóját, ez a vasútvonal ne Kelebián, hanem Szegeden át vezessen Budapestre. Szijjártó Péter lát erre esélyt, de persze konkrét ígéretet nem tehetett. 

Abban mindketten egyetértettek, hogy a magyar élelmiszereknek jó esélyük van betörni a kínai piacra, amihez rengeteg marketingre lesz szükség, a tartományi vezetőkkel pedig szoros kapcsolatot ápolva lépésről lépésre lehet eljutni az üzletkötésig. Ujhelyi ugyanakkor nagy lehetőséget lát abban, hogy a kínai turistákat Magyarországra lehetne csábítani, hiszen míg 2000-ben még csak 10 millióan hagyták el a hatalmas országot, addig 2012-ben már 100 millióan vágtak neki a világnak azzal a céllal, hogy külföldön töltsék a szabadságukat. 

Szijjártó Péter az est végén azzal kedveskedett a helyieknek, hogy bejelentette: jelenleg öt meghatározó külföldi céggel tárgyal a kormány, melyek elképzelhető, hogy Szeged városába hoznák valamelyik beruházásukat. Ezek közül egyik sem kínai, de a svéd Ericsson nevét megemlítette, mint lehetséges üzleti partnert.