Optimalizált menetrenddel segítik a közlekedést

Szegedi hírek | 2015. március 6. 13:01
menetrend, módosítás, trolibusz, villamos, 2-es villamos, 8-as troli, 10-es troli
Március 14-től megváltozik a 2-es villamos, illetve 8-as és 10-es troli menetrendje – erről döntött legutóbbi ülésén a közgyűlés városüzemeltetési bizottsága. A 2-es villamos az esti órákban bevárja az Indóház téren az érkező vonatokat, így indulása kényelmesebb lesz az utasoknak, de megmarad az 1-essel vegyesen a legfeljebb 20 perces követési idő.

A 8-as troli csúcsidőben az eddiginél sűrűbben jár majd, előtte és utána valamivel ritkábban. A menetrendi optimalizálás miatt járatok száma összességében nem változik, a módosítás többletköltséget nem jelent.

Bevárják a villamosok a Budapestről érkező vonatokat

Az utazók igényeit szem előtt tartva módosítást hajt végre az SZKT a 2-es villamos menetrendjében. A késő esti időszakban a 20 percenként közlekedő 2-es villamosok indulási időpontjait úgy ütemezik át, hogy a Szeged pályaudvaron a villamosokra a 22 óra 15 perckor és 23 óra 17 perckor a Budapestről érkező vonatoktól megfelelő átszállást biztosítanak. Ennek köszönhetően megbízhatóbbá válik az átszállási lehetőség a 22 óra 15 perckor érkező vonat után induló villamosjáratról Újszeged és Szőreg, valamint a 23 óra17 perckor érkező vonat után induló villamosjáratról Újszeged, Felsőváros és Tarján felé is.

Munkanapokon, csúcsidőben sűrűbben járnak majd a trolik

A 8-as és 10-es trolibuszok menetrendi hangolásának köszönhetően optimalizálják a vonalak indulási időpontjait és követési rendjét is. Tanítási munkanapokon mindkét viszonylaton a reggeli csúcsidőszakban a korábbinál sűrűbben, nagyobb kapacitással, átlagosan 5 perces sűrűséggel fognak közlekedni a trolibuszok, ezzel is enyhítve a korábban tapasztalt csúcsidei zsúfoltságot. Napközben 9 és 14 óra között 10, míg a délutáni időszakban 18 óráig 7-8 percenként indulnak majd a járművek. A Makkosház végállomásról induló utasok kérésének tesznek eleget azzal, hogy a reggeli csúcsforgalomban a 8-as és a 19-es trolibuszjáratokat is összehangolják: tanítási munkanapokon 06 óra 50 perc és 08 óra 9 perc között 3-4 percenként, egyenletes elosztás szerint indítják majd a járatokat a Belváros irányába.

A hétvégi időszakban a 8-as és 10-es vonalán 15 percenként indítják a trolibuszokat, ezzel sűrítve 20-ról 15 percesre a 10-es vonal követési idejét, míg a 8-as járatok sűrűsége 12-ről 15 percesre módosul, így a közös, Berlini körút és klinikák közötti közös szakaszon egyenletes, 7-8 percenkénti szolgáltatást vehetnek igénybe utasok.

Járatpár lesz késő este Tarjánba

A menetrendi optimalizálás további fontos eleme, hogy késő esti járatpárt is indítanak a 10-es trolibuszvonalon mind munkanapokon, mind pedig hétvégén: Tarján, Víztorony térről 23 óra 20 perckor is biztosítva lesz így a Belvárosba eljutási lehetősége, míg a 23 óra 35 perces indulással a klinikák felől lehet Felsőváros és Tarján irányába utazni.