Hirdetés
Hirdetés

Ujhelyi: Kína a kezdetektől elvarázsolt

Szegedi hírek | 2015. február 26. 21:52
SZTE Konfuciusz Teaház, Ujhelyi István, Konfuciusz Intézet
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
A Szegedi Tudományegyetem Konfucius Intézete és a Közéleti Kávéház közös rendezvényén Ujhelyi István, Európa Parlamenti képviselő, az intézet alapító elnöke beszélt Kínáról, illetve arról a politikáról, amely remélhetőleg előnyös lesz az ázsiai nagyhatalom és hazánk számára is.

Az immár hagyományos Konfuciusz Teaház ezúttal a Szegedi Tudományegyetem dísztermében várta vendégeit, és a hatalmas helyiség szinte teljesen megtelt az érdeklődőkkel, ami Ujhelyi Istvánt is meglepte. Az EU-s képviselő először arról a három legfontosabb dologról beszélt, amelyek számára a legfontosabbak ha Kínáról esik szó. Számára lebilincselő az a tisztelet, ahogy a kínaiak saját 5 ezer éves kultúrájukra tekintenek. Ez korszakoktól, politikai berendezkedéstől, pártpolitikától függetlenül mindig jellemezte a kínaiakat. A másik fontos ismérv a képviselő számára az a szorgalom, ami a kínaiakat jellemzi mindenhol a világon. Ehhez szorosan kapcsolódik a harmadik legfontosabb dolog, a harmónia, amire mindig is törekedtek a kínai emberek. 

A szocialista politikus először a Baloldali Ifjúsági Társulás alelnökeként került kapcsolatba a hatalmas ázsiai országgal, és azóta nem tud, de nem is akar szakítani ezzel a „szerelemmel”. Szinte minden hónapban ellátogat oda, vagy Kínából fogad delegációkat. Jelezte, ez egy egészen más politikai kultúra, mint az európai, ezért ne várjunk gyors, látványos eredményeket, a kínaiak hosszú távra, és nagyon nagy körültekintéssel terveznek, ezért nem hoztak még nagyobb volumenű beruházásokat Magyarországra. 

Újhelyi jelezte, mindenben támogatja a magyar-kínai kapcsolatok fejlesztését, és ebben a kérdésben teljesen egy véleményen van a kormánnyal. Szokott konzultálni Szijjártó Péter külügyminiszterrel is, és jelezte neki, hogy a keleti nyitás politikáját Kína esetében teljes mellszélességgel segíti. Az már más kérdés, hogy Oroszországgal kapcsolatban már nem ilyen nagy az egyetértés, és figyelmeztette már kínai barátait is, hogy az oroszokkal legyenek óvatosak. A képviselő elmondta, hogy a kínai külpolitika nem agresszív, nem terjeszkedő, igaz, az ősi kínai területekre a sajátjaként tekint, így Makaót és Tajvant és a különleges státust élvező Hongkongot is az ország részének tekinti.

A magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok 1949-es megindulása óta talán most kínálkozik a legjobb lehetőség arra, hogy a két országnak kölcsönös haszna származzon a gazdasági és kulturális együttműködésből. Ezért jó, hogy Szegeden már van Konfuciusz Intézet, illetve, hogy egyre többen kezdenek kínaiul tanulni az intézményben. Ujhelyi szerint a világ következő száz évének meghatározó hatalma lesz Kína, ezért nem félni kell az ázsiai országtól, hanem megismerni a nyelvét, a gondolkodását, és kultúráját. 

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés