Hirdetés

Bábszínházi pályázat: Kövér László az esélyesebb

Szegedi hírek | 2015. február 25. 18:44
Bábszínház, Kövér Béla Bábszínház, igazgató, pályázat, Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság
A szegedi közgyűlés kulturális bizottsága nagy többséggel támogatta a helyi bábszínházat 20 éve vezető Kövér László pályázatát az igazgatói posztra. A színházi tapasztalattal rendelkező Balog Józsefre viszont a szakmai bíráló bizottság többsége adta a voksát, így a közgyűlésen nagy rivalizálás várható a két jelölt között.

A Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság szerdai ülésén egyetlen napirendi pont szerepelt, ám a meghallgatás és az azt követő kérdések miatt sok idő eltelt, míg végül Kozma József elnök szavazásra bocsátotta a kérdést. Előbb Balog József színházi szakembert hallgatták meg, aki újságíróként és kommunikációt oktató egyetemi oktatóként is ismert, majd Kövér László, a Kövér Béla Bábszínház jelenlegi vezetője következett. 

Balog rendkívül lendületes előadásában ecsetelte, hogy változásokra van szükség az intézményben, hiszen jelenleg nem használják ki a rendelkezésre álló lehetőségeket. Szinte kizárólag gyerekelőadások szerepelnek a repertoáron, nem tartanak kapcsolatot más művészeti ágak képviselőivel, illetve rossz az intézmény marketingje, ami elsősorban az intézmény ötlettelen és felszínes tartalommal rendelkező honlapján érhető tetten. Balog – aki a MASZK Egyesület oszlopos tagjaként komoly alternatív színházi tapasztalattal rendelkezik – szeretne nyitni a kortárs szerzők felé is, illetve a felnőtteket is becsalogatná a bábszínház Tisza Lajos körúti épületébe. 

Balog rendkívül meggyőzően szerepelt a szakmai bíráló bizottság előtt is, ennek köszönhetően 4-3 arányban őt támogatta az a testület. Pályázatának azonban van egy gyenge pontja: mivel nem rendelkezik szakirányú végzettséggel, a szakminisztériumnak, illetve annak vezetőjének kell felmentést adnia e követelmény alól, ha el akarja foglalni a helyét az igazgatói székben. Amennyiben tehát a közgyűlés őt választaná meg, de a miniszter nem adna engedélyt a kinevezéshez, új pályázatot kellene kiírni.

Kövér László esetében ez nem lenne probléma. Néhány perces előadásában ecsetelte az intézmény eddigi eredményeit, a szakmai munka folyamatosságát, illetve, hogy a színház épülete megújult az irányítása alatt. Mivel jelenleg kiemelt kulturális intézmény a Kövér Béla Bábszínház, 2018-ig komoly szakmai kritériumoknak kell megfelelnie. Az intézményben ugyanis jelenleg nem elegendő a minősítés megtartásához a képesítéssel, megfelelő szakmai múlttal rendelkezők aránya, így a bábművészek közül sokaknak kell addig szakirányú végzettséget szerezniük. Kövér tagadta, hogy nincs megfelelő kapcsolatuk a más kulturális intézményekkel, és kiemelte, hogy igen eredményes az együttműködésük a szabadkai bábszínházzal. Ugyanakkor ő továbbra is elsősorban a kicsikre, illetve az általános iskolásokra szabná elsősorban a színház profilját. Jelenleg átlagban kétszáz előadásuk van egy évben, ennél többet a jelenlegi körülmények között nem vállalhatnak.

Végül a bizottság jelen lévő 8 tagja közül 6 szavazott úgy, hogy szívesebben látná a jelenlegi igazgatót ezen a poszton a következő öt évben is, míg egy szavazat érkezett Balog Józsefre. Haág Zalán képviselő jelezte, ő szeretné támogatni mindkét pályázót, de ezt ebben a szavazati rendben nem tehette meg, ezért nem szavazott. Végső döntés a következő városi közgyűlésen várható.