Hirdets

Kiállítás: Orvostudomány a képzőművészetben

Rövid hírek | 2015. január 26. 13:06
orvostudomány, képzőművészet, Somogyi-könyvtár, kiállítás
Szemhéjemelő, vérnyomásmérő, fogvéső és hozzávaló kalapács is látható a művészeti albumok mellett a Somogyi-könyvtár február 16-ig látható kiállításán, amely az orvostudomány képzőművészetben megjelenő ábrázolásait mutatja be az első emeleti folyóirat-olvasóteremben.

Az anatómia és bonctan, betegségek és betegek, gyógyítás és gyógymódok témái az ókortól a modern időkig foglalkoztatták a művészeket. Vesalius anatómiai grafika-sorozata, a mulandósárgra emlékeztető vanitas-csendéletek koponyahegyei, a barokk életképfestők orvoslátogatást ábrázoló idilljeinek társaságában megjelennek Velazquez törpéi is. A szecesszió egyik kiemelkedő alakja, Gustav Klimt Orvostudomány című képén Hügieia, az egészség és tisztaság istennője tartja a feledés folyója vizével telt tálat.

A képzőművészeti albumok sorát orvos- és gyógyászattörténeti munkák egészítik ki, az utolsó tárlóból pedig egy bronzkori lékelt koponya néz a látogatóra.

Az Orvostudomány a képzőművészetben című tárlat 2015. február 16-ig látható a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében.