Hirdetés

A múzeumban köszöntötték a kultúra kiválóságait

Szegedi hírek | 2015. január 21. 15:47
Móra Ferenc Múzeum, Magyar Kultúra Napja, ünnepség, kitüntetések, Solymos László
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
A Móra Ferenc Múzeumban rendezték meg szerdán délután a Magyar Kultúra Napja városi díszünnepségét, ahol a korábbi évek hagyományainak megfelelően az idén is köszöntötték a kultúra kiválóságait. Solymos László alpolgármester Szeged Kultúrájáért díjakat és Kölcsey-érmeket adott át azoknak, akik munkájukkal hozzájárultak a Tisza-parti város kulturális életének gazdagításához.

Szeged Kultúrájáért díj

Bodóné Péni Erika népművelő 

Dombiné Kemény Erzsébet zongoraművész, zenetanár

Gyémánt Csilla színháztörténész

 

Kölcsey-érem

Somoskövi Sándor építész grafikus

Fool Moon Vokálegyüttes

Fári Irén történész, muzeológus

Bodnár György fodrászmester

Kárpáti Bernadett táncpedagógus

Ibos Éva művészettörténész, kritikus

Mihalecz Györgyi könyvtáros

Tóth Gábor néptáncos, néptáncoktató

Juhász J. Pál közművelődési szakember

Bánki Veronika tanár, galériatámogató

Monoki Lajos zenepedagógus, előadóművész

A hagyományokhoz híven az idén is kiosztották a Szeged kultúrájáért díjakat. Az eseményen jelen volt Szabó Sándor országgyűlési képviselő is. A díszoklevelet és a város címerével ellátott aranygyűrűt azok a Szeged kulturális életében meghatározó személyiségek kapták, akik tevékenységükkel, alkotásaikkal országos és nemzetközi hírnevet szereztek a Tisza-parti városnak. Az ünnepségen a város kultúrájáért sokat dolgozó művészek, előadók, kultúraszervezők és mecénások Kölcsey-érmet vehettek át.

Szegeden minden nap a Kultúra Napja

Solymos László köszöntőjében többek között arról beszélt, hogy mi mindent jelent Szegednek a Magyar Kultúra Napja?

– Bátran kijelenthetjük, hogy nálunk minden nap a Kultúra Napja. Ha csak az évközi kiemelt rendezvényeinkre, fesztiváljainkra gondolok, már tele is a naptár, és akkor még nem is említettem azokat a jeles napokat, amelyeken Szeged ismert személyiségeinek, eseményeinek évfordulói szerepelnek – mondta az alpolgármester.

Köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy az idén többek között kulturális évadnyitóként emlékezhetünk Tápé kiváló néptáncosára, Ács Györgyre, a Tisza ismert festőjére, Dorogi Imrére, az egykori könyvtárigazgatóra, Bezerédi Istvánra, a Homok álnéven író Cserzy Mihályra, a botanikus, muzeológus Csongor Győzőre, a Szent István téri víztorony egyik tervezőjére: Korb Flórisra, a város zenei életének idei nagy hármas évfordulójára, Király-König Péter zeneszerző születésének és halálának, valamint a nevét viselő zeneiskola fennállásának 150. évfordulójára, hiszen mindezekre nagyszabású emlékprogramok készülnek. De nem feledkezhetünk meg városunk első díszpolgárának, gróf Széchenyi István politikusnak, a szoborállító Lázár György polgármesternek centenáriumáról sem.

– Nagy költőnk Himnuszának ünnepén azonban nemcsak azokra gondolunk, akik megteremtették városunk szellemi életét, a helyi kultúra és művészet eddigi értékeit, de azokra is, akik ma mindezt életben tartják, művelik, harcolnak érte, olykor méltatlan körülmények között is. Mert jórészt a mai művészekre, kultúrmunkásokra hárul a holnapi szegedi kultúra minősége, fönnmaradásának és kisugárzó hatásának felelőssége – monda Solymos László, majd díjakat, kitüntetéseket adott át a szegedi kulturális élet meghatározó személyiségeinek. Hárman Szeged Kultúrájáért díjat, tizenegyen pedig Kölcsey-érmet vehettek át.

Városszerte folytatódik a kultúra ünnepe 

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát. A nemzeti imádságként számon tartott mű „születésére” a Magyar Kultúra Napjával emlékezünk. A szerdai városi díszünnepséget követően Szeged-szerte rendeznek programokat.

A Himnusz születésének napján, január 22-én 10 és 15 órától kulturális séta indul a Szent-Györgyi Albert Agórában, majd pénteken ismét a gyerekeknek rendeznek programot: a reformkor irodalmi-, zenei-, képzőművészeti életébe nyerhetnek bepillantást.

A szegedi Kőrösy József Gazdasági Szakképző Iskola falai között évtizedes hagyomány, hogy a Magyar Kultúra Napján művészeti kiállítást rendeznek, idén Sonkodi Rita festőművész alkotásait állítják ki. A Nyugat hagyatéka című tárlatot január 22-én délelőtt fél 11-kor nyitják meg és február 5-ig láthatják az érdeklődők. 

Szintén ezen a napon, 14 óra 30 perckor, ünnepélyes keretek között csatlakozik a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtára egy korábban indult közösségi kezdeményezéshez, az Újszövetségi Szentírás könyveinek kézírásos másolásához. A nyitórendezvényre több neves szegedi személyiség is ellátogat, hogy példájukat követve minél többen csatlakoznak a nemes kezdeményezéshez.

A Bálint Sándor Művelődési Házban csütörtökön 15 órától irodalmi összeállítással ünneplik a Kultúra Napját Költészetünk évszázadaink címmel, ahol felhangzik többek között Kölcsey Ferenc, Csokonai-Vitéz Mihály, Vörösmarty Mihály és Szabó Lőrinc egy-egy műve.

A százéves kelenföldi erőmű is helyet kapott a kiállítások sorában, az EDF Démász a társaság szegedi központjában működő galériában ipartörténeti tárlatmegnyitóra várja az érdeklődőket. A Varga Tamás fotóiból összeállított tárlatot januárt 22-én, csütörtökön délután 5 órakor nyitják meg.