Elhunyt Bán János, a szegedi stúdió volt vezetője

Rövid hírek | 2014. december 31. 01:50
Bán János, halálozás, Szegedi Körzeti Stúdió
Nyolcvanegy éves korában vasárnap elhunyt Bán János televíziós újságíró, médiaszakértő, a Szegedi Körzeti Stúdió volt vezetője - közölte Bán Tamás, az újságíró fia az MTI-vel.

Bán János 1956-ban az újságíró szak elvégzése után a Magyar Rádióban, majd a Magyar Televízióban dolgozott, később gazdasági műsorokra specializálódott, 1969-ben moszkvai tudósító lett.

Amikor Polgár Dénes elindította A hét című műsorát, meghívta a műsorvezető kommentátornak. Bán János évekig parlamenti tudósító is volt. A nyolcvanas években Hatvanhat című műsorában a meghívott 66 vendég nyíltan vitatkozhatott közérdekű témákról miniszterekkel, felelős vezetőkkel.

A sorozat megszűntével 1988-ban kinevezték a szegedi stúdió vezetőjévé, 1997-ben Életmű Nívódjíat kapott, majd Peták István elnök felkérte elnöki tanácsadónak. Televíziós munkásságáért 1998-ban a Magyar Köztársaság Érdemrend Tiszti fokozata kitüntetésben részesült. Televíziós-újságírói tevékenységéért 2003-ban Aranytollas Újságíróvá választotta a Magyar Újságíró Szövetség.

Egy évtizede tömegkommunikációt és közéleti kommunikációt tanított a Széchenyi István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti karán Jászberényben.