Kinyílnak a Nemzeti kulisszái a hallgatók előtt

Szegedi hírek | 2014. október 14. 11:42
Szegedi Nemzeti Színház, nyílt nap, a Szegedi Tudományegyetem, hallgatók
A Szegedi Nemzeti Színház immáron hagyománnyá vált eseménye, hogy az új évad elején vendégül látja az épület falai között a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit. Az idén október 15-ére, szerdára hirdetett esemény – mint eddig is –, az SZTE-vel közös szervezésben lett része az Őszi Kulturális Fesztiválnak.

A 11 órakor kezdődő eseményt Szabó Gábor rektor és Gyüdi Sándor főigazgató nyitja meg a színház előcsarnokában. A diákok bepillantást nyerhetnek a Szegedi Nemzeti Színház máskor rejtve maradó zugaiba: az érdeklődőket a társulat tagjai és felkészült színházi önkéntesek vezetik végig a kulisszák mögött. A vendégek bemutatón csodálhatják meg a színház jelmezeit Papp Janó közreműködésével. Bodnár György főfodrász önként jelentkezők segítségével megmutatja, miként készül el a színházi frizura, a legbátrabbak pedig színpadi sminket is kaphatnak. Az érdeklődők színházi szakemberek irányításával tánc- és beszédtechnika órákon, énekórán gyarapíthatják tudásukat, valamint megismerkedhetnek a színházi világítás titkaival.

A Frankenstein című színmű bemutatójának alkotói – Hollós Gábor rendező, Kaj Ádám rendezőasszisztens – nyilvános forgatásra várják az olyan szerepelni vágyó egyetemistákat, akik szívesen vesznek részt videóbetétek elkészítésében, és vállalják, hogy a róluk készített felvételek bekerüljenek a majdani előadásba. A Somogyi-könyvtár is megmutatja „drámai arcát”.

Kora délután az idei gólyatáborok győztes csapatai szórakoztató, játékos vetélkedőn próbára tehetik színházi, zenei és filmes ismereteiket.

Este 19 órai kezdettel a nagyszínházban Offenbach operája, a Hoffmann meséi tekinthető meg egyetemi diákigazolvány felmutatása esetén 600 Ft-os kedvezményes áron.

A kisszínházban Reginald Rose: 12 dühös ember című drámájának bemutatójára kerül sor a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Nemzeti Színház együttműködésével.