Az őszi könyvünnepen nagyüzem lesz a Somogyiban

Szegedi hírek | 2014. október 2. 13:14
Műfajilag és hangulatilag sokszínű programok várják az érdeklődőket az idei Őszi könyvtári napok ideje alatt a szegedi Somogyi-könyvtárban. Többek között a bibliotéka vendége lesz Darvasi László József Attila díjas író, Veiszer Alinda Prima Primissima-díjas riporter, de bemutatja a közelmúltban megjelent életrajzi köteteit Nádasdy Borbála is.

A könyvtáralapításra is emlékeznek

Százharmincegy esztendeje, 1883. október 16-án nyitotta meg Ferenc József a Somogyi könyvtárat, az évforduló alkalmából az idén is felolvasásokat tartanak, többek között megemlékeznek a bibliotéka egykori legendás igazgatójáról, Móra Ferencről is.

Az október 6-tól november 10-ig tartó rendezvények között előadóestek, beszélgetések és könyvbemutatók, színházi játék, családi és gyermekprogramok mellett a hagyományos könyvtári emléknap eseményei is szerepelnek a kínálatban – mondta Palánkainé Sebők Zsuzsanna igazgató a rendezvénysorozatot bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón.
Az Országos Könyvtári Napok egyhetes rendezvényét kibővítve 28 településen csaknem kétszáz rendezvénnyel várják az érdeklődőket a könyvtárak Csongrád megyében. Az állandó vendégek mellett a rendezvénysorozattal szeretnék azokat is megszólítani, akik mindennapjaihoz eddig még nem tartozott hozzá a könyvtárlátogatás. A könyvtárakban könyvbemutatókat, kiállításokat, koncerteket, előadásokat, gyermekek és családok számára játékos programokat szerveznek – mondta el a bibliotéka igazgatója.  
Andóczi Balogh Éva, a bibliotéka PR-munkatársa a csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte, október 19-én, a Könyves vasárnapon rendkívüli nyitva tartás mellett családi vetélkedővel várják a kicsiket, a feladatokat Móra Ferenc művei nyomán állították össze. A könyvtár nem titkolt szándéka, hogy az iskolások előtt is kinyissa az ablakot a betűk világa felé. Ezért több olvasásnépszerűsítő programot is indítanak, ezek közül az egyik a Szegedi Nemzeti Színház idei ősbemutatójához, Csukás István és Nagy Imre Erik Szökevény csillagok című zenés darabjához kapcsolódik, amelynek nyomán ügyességi és szellemi bajnokságot rendeznek.

A következő hetekben – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával – több ismert és népszerű író is Szegedre érkezik. Gróf Nádasdy Borbála a közelmúltban megjelent életrajzi köteteit mutatja be, Darvasi László Szív Ernő kalandjai a világban című, az elmúlt két évtizedben megjelent tárcáiból válogató könyvét ajánlja az olvasók figyelmébe, Veiszer Alinda Prima Primissima-díjas riporter pedig többek között arról mesél majd, hogyan készített interjúsorozatot nemzetközi sikert elérő magyar vállalatok vezetőivel.

A Somogyi könyvtár helytörténeti anyagából Volt egyszer egy Nagy Háború címmel rendeznek kiállítás, amely a száz éve kezdődött első világháború szegedi vonatkozásait mutatja be, az Anno 1914 című tárlat pedig az esztendő legfontosabb eseményeit gyűjti csokorba.
Októberben kerek évfordulót is ünnepel a könyvtár: ötven esztendeje, a vidéki városok közül elsők között nyílt önálló gyermekkönyvtár Szegeden. A jubileum alkalmából október 11-én például sajátos időutazást terveznek: óránként más-más évtized játékait elevenítik föl a könyvtárban, a meghívottak között pedig olyan egykori olvasók is lesznek, akik kötetei ma már a polcokon sorakoznak.