Elszabadult egy villamos Szegeden

Szegedi hírek | 2014. augusztus 27. 00:31
villamos, vezető, elszabadult
Helyreállt a közlekedés azon a szegedi villamosvonalon, amelyen kedd reggel egy vezető nélkül haladó szerelvény leszaggatta a felsővezetéket. A Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) vizsgálja az eset körülményeit, a szakmai vizsgálat a helyszíni szemle után a kft. telephelyén és az érintett vonalszakaszon folytatódik.

Tóth István Tibor, a Szegedi Közlekedési Kft. vezetője az MTI-nek elmondta: a megsérült felsővezetéket megjavították. A száguldó villamos a sínek mentén néhol a betont is megtörte, de a szakemberek felmérték a károkat és megállapították, hogy a sínpálya nem sérült meg.

A társaság vezetője korábban az MTI-vel azt közölte: reggel az Izabella hídnál levő telephelyről egy csuklós Tátra forgalomba állítása előtt a több éve járművezetőként dolgozó munkatársuk leszállt a villamosról, és miközben egy váltót akart átállítani, a szerelvény eddig ismeretlen okból elindult. Mintegy kétszáz méteres gyorsulás után kijutott a remízből, majd a nyílt pályán több mint hétszáz métert száguldott. Mivel a felsővezetéket a villamos leszakította, nem tudott továbbmenni, megállt a Rókusi körúti nagy körforgalomnál lévő Károlyi Kollégium előtt. Az eset során senki nem sérült meg.

Az igazgató elmondta: a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) vizsgálja az esetet, a jármű “fekete dobozát” is elemzik.

A KBSZ a honlapján azt írta, szakmai vizsgálatot indítottak. A helyszíni szemle után a vizsgálat a Szegedi Közlekedési Kft. telephelyén, valamint az érintett vonalszakaszon folytatódik. Ennek során egy ugyanilyen típusú járművel próbát végeznek annak megállapítására, hogy az elmondások alapján rekonstruált mozgás lehetséges-e, továbbá folyik az adatrögzítő - “fekete doboz” - kiértékelése is.

A közleményben a Közlekedésbiztonsági Szervezet kitért arra: az érintett jármű áramszedőjének helyreállítása után - ez várhatóan néhány napot vesz igénybe - további próbákat terveznek annak megállapítására, hogy a történtekben műszaki hiba közrejátszott-e. A villamosokon ugyanis van egy olyan berendezés, amely megakadályozza a nyitott ajtókkal való elindulást, ezért azt is vizsgálják.

A fotó illusztráció