Hirdetés

Ujhelyi MSZP-csoportot alapított Brüsszelben

Szegedi hírek | 2014. július 10. 12:13
Ujhelyi István, MSZP, Brüsszel, európai képviselő
Hivatalosan is megalakult a Magyar Szocialista Párt külhoni magyarokat szervező csoportja, létrehozását Ujhelyi István szegedi európai parlamenti képviselő kezdeményezte. Az úttörőnek számító külhoni magyar pártcsoport koordinálja majd a határon túli városokban megalakuló, hasonló szociáldemokrata közösségek munkáját.

Az alapítók névsorában egyelőre Brüsszelben dolgozó fiatal szociáldemokraták szerepelnek, de céljuk, hogy mind többeknek és minél szélesebb körben politikai otthont tudjanak teremteni távol Magyarországtól. A brüsszeli MSZP-csoport vezetőjének a Párizsban nemrég politikatudományi diplomát szerző Hegedűs Orsolyát választották meg, aki jelenleg politikai tanácsadóként dolgozik az Európai Parlamentben. 

Az első, úttörőnek számító külhoni magyar pártcsoport koordinálja majd a határon túli városokban, így például Londonban vagy Berlinben megalakuló, hasonló szociáldemokrata közösségek munkáját. Mindez része annak az érdekvédelmi programnak, amelyet Ujhelyi indított el a napokban.

Az MSZP tagjai mellett a külföldön élő magyarok pártoló-, és támogató tagjainak csatlakozását is várják az online-közösséghez, amely a szándékok szerint részese lesz a magyar baloldal megerősítésének.

A külhoni csoportok hálózatának kiépítése illeszkedik abba az érdekvédelmi programba, amelyet Ujhelyi István indított el a napokban. A szocialista politikus által meghirdetett „Hazaváró-programban” a képviselő többek között vállalta a külhoni magyarok – ezen belül is a gazdasági okokból külföldre távozó hatszázezer, többségében fiatal – érdekképviseletének megteremtését, illetve politikai képviseletüket az uniós intézményeknél és a budapesti kormánynál is.