Hirdetés

A Parlamentben is szó volt a vadasparki lenyúlásról

Szegedi hírek | 2014. június 30. 18:17
Szabó Sándor, Vadaspark, uniós pénz, lenyúlás, Lázár János, Parlament, azonnali kérdés
Szabó Sándor országgyűlési képviselő a Parlament mai ülésén azonnali kérdést intézett Lázár Jánoshoz, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez a Vadasparkban felépített magánberuházás ügyében, ahol a szocialista politikus szerint több mint 220 millió forint tűnt el. Lázár János válaszában az ügy kivizsgálását ígérte.

A Parlament mai ülésén fordul Lázár János miniszterhez Szabó Sándor képviselő a Vadasparkban, egy magánbefektető, a Titan Project’s House Kft. által uniós forrásból megvalósított beruházás ügyében, ahol vélhetőleg 220 millió forint tűnt el. A cég 185 millió forint pályázati pénzből és saját forrásból valósította meg a papíron 260 millió forintos beruházást. 

Szabó Sándor felszólalásában elmondta, a cég 80 millió forint önrészt vállalt, pedig az előző 4 évben csak 10 millió forintos árbevételt produkált. Kiemelte, a nyertes cég több szálon is kötődik a helyi Fideszhez és annak vezetőjéhez, Gyimesi Lászlóhoz. A Titan Project’s House Kft. kiadója és alapítója a Fidesz helyi újságjának, amelyet legnagyobbrészt reklámoknak álcázva az önkormányzati cégek finanszíroznak az adófizető szegediek pénzéből. A cég tulajdonosa egy másik vállalkozásban is érdekelt, amelynek egyik tulajdonosa Gyimesi László helyi Fidesz elnök volt személyi titkára, a másik pedig a Szóda főszerkesztője, aki a szegedi Fidesz rendezvények állandó műsorvezetője.

Szabó Sándor kiemelte, a projekt keretén belül felépült egy 16 elemet tartalmazó játszótér, felállítottak 5 információs oszlopot és megvásároltak 50 tabletet. Ezek összértéke a politikus szerint 40 millió forint körül van, azaz 220 millió forint egyszerűen eltűnt. Az üggyel kapcsolatban a szegedi képviselő három kérdést tett fel Lázár Jánosnak:

- Hogyan nyerhet el egy 1,7 millió forintos árbevételű cég 185 millió forint uniós támogatást?

- Mire költötték ezt a pénzt, mivel a beruházás láthatóan nem került ennyibe?

- Milyen megtérülést mutattak be az uniónak, akkor, amikor 2013-ban a Titan Project’s House Kft.-nek mindössze 509 ezer forint bevétele származott a játszótér üzemeltetéséből?

Lázár János először viccesen reagált és szerinte nem lehet túl hatékony az a fideszes újság, mivel Szabó Sándor bekerült a parlamentbe. Emellett elmondta, a közreműködő szervezet vizsgálta az adott beruházást, de semmi hibát nem talált benne. Hozzátette, amennyiben Szabó Sándor képviselőtől újabb adatokat és információkat kap, akkor teljes körűen újra felülvizsgálja a projekt megvalósítását.

Viszontválaszában Szabó Sándor meglepődésének adott hangot, mivel nem ilyen válaszra számított. Megköszönte a miniszter felajánlását és megígérte, minden információt a rendelkezésére bocsát annak érdekében, kiderüljön hová is tűnt el a közel negyedmilliárd forint. Felhívta a figyelmet arra is, hogy pont a játszótérrel szemben épült meg néhány éve a zsiráfház, egy 400 négyzetméteres, emeletes épület, kifutó és egyéb kiszolgáló létesítményekkel, 130 millió forintból.

Az ügyről szóló előző cikkünket itt olvashatja el