Pedagógusköszöntő az 50 éves Gregor-iskolában

Szegedi hírek | 2014. június 5. 18:04
pedagógusok, Pedagógus Nap, Pedagógus Életmű díj, Gregor József Általános Iskola, Solymos László
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
A város pedagógusnapi ünnepségét a most 50 éves születésnapját ünneplő Gregor József Általános Iskolában rendezték csütörtökön délután, amelyen többek között részt vett a névadó özvegye is. Solymos László alpolgármester az ünnepség keretében adta át a város kitüntetéseit, a Pedagógus Életmű díjakat, amelyeket az idén is hárman vehettek át.

Egészéves ünnepségsorozattal emlékezett meg alapításának 50. évfordulójáról az 1963-ban épült Gregor József Általános Iskola. Az ünnepség záróprogramjaként csütörtökön délután ünnepi műsorral köszöntötték a város pedagógusait. 

A megjelenteket – többek között az önkormányzat képviselőit, az intézményfenntartó vezetőit, a társintézmények képviselőit, pedagógusokat, valamint az iskola jelenlegi és volt diákjait – Bikárdi Melinda igazgató köszöntötte. 

Ünnepi beszédében elmondta, a magyarországi oktatás 1018 éves, az újszegedi iskola viszont most ünnepli alapításának 50. évfordulóját. Szólt arról is, hogy az elmúlt fél évszázadban folyamatos változásokon ment keresztül az itt folyó oktatás. Az 1963-ban megindult tanításnak voltak olyan időszakai, amikor egyszerre 650 diákot oktattak, két műszakban. Jelenleg az intézmények 400 diákja van. Az iskola 1989-ben került önkormányzati tulajdonba, majd két évvel ezelőtt állami fenntartású, önkormányzati működtetésű intézmény lett. Az elmúlt 50 évben sok tehetséges fiatalt indított útjára a Gregor, amely fő feladatának mindig a nevelést tekintett, valamint azt, hogy a megszerzett tudást jó célra használják az itt végzett diákok. 

Solymos László alpolgármester a szegedi önkormányzat nevében köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Elmondta, Szeged patinás iskolái között ifjúnak számít ugyan a Gregor, ám sok olyan pedagógiai program indult innen útjára, amely követendő példa lehet a városban. Többek között az elsők között vezették be 1968-ban az angol nyelv tanítását, most pedig a Konfuciusz Intézettel együttműködve már a mandarin nyelvet is választhatják az itt tanuló diákok. Innen indult útjára a Móra olvasási verseny és itt vezették be a Gregor-programot is, amely a művészetek segítségével igyekszik fejleszteni a gyermekek személyiségét. 

Solymos László szólt arról is, hogy a működtető önkormányzat az elmúlt években jelentős anyagi ráfordítással igyekezett fejleszteni az intézményt, többek között tavaly teljesen megújult a főépület homlokzata. 

Ezt követően az alpolgármester átadta az önkormányzat által alapított Pedagógus Életmű díjakat, amelyeket az idén Temesvári Sándorné óvodapedagógus, Csontos Ernő Györgyné, a Gregor József Általános Iskola tanítója és Szil Elemérné nyugalmazott általános iskolai igazgató vehetett át. 

Pocsai Blanka, a körzet önkormányzati képviselője, az iskola tanára személyes emlékeiről is beszélt az ünneplőknek. Elmondta, közel 30 éve tanít az intézményben, itt végzett a gyermeke és itt választották három alkalommal is önkormányzati képviselőnek az újszegediek. Szólt arról is, hogy a körzetben négy oktatási intézmény – egy bölcsőde, két óvoda és a Gregor-iskola – működik példaértékű összefogásban. Ennek alapja a közös szemlélet: „A gyermek mindenek előtt!” 

Az ünnepség során felléptek az iskola jelenlegi és volt diákjai, de műsorral kedveskedtek a szomszédos Pro Musica Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékei is.