Hirdetés

Pénteken kezdődik a Szeged napja ünnepségsorozat

Szegedi hírek | 2014. május 14. 15:56
Szeged Napja, Borfesztivál, rendezvény, Szegedi Városkép Kft., Licsicsányi Ilona
Az idén rendhagyó, esti megnyitóval veszi kezdetét a jubileumi, 20. Szegedi Borfesztivál május 16-án, pénteken. A 10 napos Szeged Napja Ünnepségsorozat az idén is közel 250 programot kínál. Május 25-ig 140 borász nedűjét kóstolhatják a borok szerelmesei a Széchenyi téren. A már hagyománnyá vált hídivásár mellett az idén először Kincs térrel is várják az érdeklődőket.

Díszközgyűlés lesz a Széchenyi téren

Szeged város napján, május 23-án, pénteken délután díszközgyűlést tartanak a Széchenyi téren, a városháza előtt. Délután 2 órától tárogatózenével, majorette bemutatóval és a Pavane táncegyüttes műsorával várják az érdeklődőket. A délután 4 órakor kezdődő díszközgyűlésen Botka László polgármester mond ünnepi beszédet, majd új díszpolgárt avat a város. Itt adják át a Pro Urbe, a Szegedért Emlékérem és a Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért kitüntetéseket is.

Licsicsányi Ilona, a Szegedi Városkép Kft. igazgatója a Szeged napi programokról tartott szerdai sajtótájékoztatón elmondta, az 1995-ben néhány alföldi borásszal indult bormustra 2014-re a vidék legnagyobb borfesztiváljává, országos hírű gasztronómiai és kulturális ünneppé nőtte ki magát. 

Félezer táncos karneváli menete nyitja idén a borfesztivált

Az idei borfesztivál flashmob jellegű nyitómenete pénteken este fél 8-kor indul a Dugonics térről. A mintegy félezer táncos karneváli hangulatban halad végig a Kárász utcán, hozzájuk csatlakoznak a Széchenyi téren a borrendek. Botka László polgármester köszöntője után pirotechnikai elemekkel zárul a program.

A tíz nap során három színpadon zajlanak majd a különféle koncertek. Fellép többek között az Eurovíziós Dalfesztiválon múlt héten ötödik helyet szerző Kállay-Saunders András, itt lesz Tóth Vera, Gájer Bálint, Petruska András és a hazai jazz kiemelkedő alakja, Berki Tamás. A szökőkútnál újdonságként idén a Rongy-udvar várja az érdeklődőket. A koncertek, DJ-k és a görög táncház mellett naponta izgalmas programokat szervez a D2 Ifjúsági Fejlesztő- és Médiaközpont.

Idén a szeged napi történéseket egy LED-falon is nyomon lehet követni a Széchenyi téren és itt „sugároz” majd a Borfeszt TV is. Minden nap lesz borárverés, melyen egyedi, Szeged Napja címkével ellátott borokra lehet licitálni. A befolyt összeg a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványt támogatja. 

A 140 borászon kívül vendéglátósok, sajtosok és édesség árusok várják az érdeklődőket. A kilátogatók megkóstolhatják a 2013-as év bortermelőjének, Gálné Dignisz Évának borait is. 

Gasztroudvar a Klauzál, hungarikumok a Dugonics téren

A borünnep mellett idén is lesz Gasztroudvar, a Klauzál téren kézműves söröket, magyar pálinkákat, finom ételeket kínálnak a kitelepülők május 16-tól 25-ig. A tér közepén felállított színpadon mások mellett fellép Póka Egon, Veres Mónika, Babos Gyula, Vastag Csaba és a Gypo Circus. 

A megszépült Dugonics téren a hungarikumok és értéktárban szereplő magyar élelmiszerek köré épül a Kincs tér, ahol lesz népmese csokor, magyar kutyafajták felvonulása és többféle népművészeti bemutató. Itt állítják fel a táborukat a hagyományőrzők, lesz táncház, fúvóstalálkozó és nemzetiségi gála. A szökőkút köré épülő Bödön-udvarban pedig őstermelők valamint kézművesek állítanak ki. 

Két napig a vásározóké lesz a Belvárosi híd

A Szegedi Hídivásár az egyik legnagyobb hazai kézműves seregszemle és bemutató, immár tizenötödik alkalommal kerül megrendezésre május 24-én és 25-én. A színes forgatagban magyarországi, illetve Kárpát-medencei mesteremberek, kézművesek, iparművészek kínálják portékáikat a forgalom elől lezárt Belvárosi hídon, a Híd és az Oskola utcában. A Hídivásár és a borfesztivál találkozásánál felépített sátorban a Starbucks munkatársai a kávézólánc legnépszerűbb kávéit készítik el a látogatóknak. Emellett ajándéktárgyaik is kaphatóak lesznek: külön erre az alkalomra készülnek azok az egyedi Szeged tumblerek, amelyekkel a napfény városa előtt tisztelegnek a rendezvény második hétvégéjén. 

A programfüzetben és a szegediborfesztival.hu oldalon található információk mellett a kilátogatók segítségére lesz egy ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazás is térképekkel, érdekességekkel, háttér információkkal.

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés