Hirdetés
Hirdetés

37 intézményt fűtenek majd termálkutak Szegeden

Szegedi hírek | 2013. december 17. 20:46
termálkút, geotermikus energia
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Jó ütemben halad a geotermikus rendszer kiépítése Szegeden: már csak egy visszasajtoló kút fúrása van hátra a belvárosban készülő termálfűtő-rendszer kiépítéséből, itt januártól beindulhat a geotermikus fűtésrendszer, Újszegeden pedig ekkor kezdődnek a fúrások. Az energetikai fejlesztéstől jelentős – akár 30-50 százalékos – megtakarítást vár az egyetem.

Jelentős energia-megtakarítás várható

A két projekt 2014. szeptemberében zárul le teljesen. Ezt követően akár 30-50 százalékos energia-megtakarítással is lehet majd számolni, attól függően, hogy milyen fűtési technológiát vált fel az új rendszer.

A rendszer kiépítője és későbbi üzemeltetője, a Geotermikus Szolgáltató Kft. nevében az ügyvezető, Péter Tamás a helyszínen tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta: idén márciusban indították el Szeged egyik legjelentősebb megújuló energia hasznosítási projektjét.

2000 méter mélyről hozzák fel a 90 Celsius fokos termálvizet

A program során a belvárosban 25 intézmény fűtéséhez biztosítanak majd helyben kitermelt geotermikus energiát, míg Újszegeden a 2014-es fűtési szezontól 12 helyi intézményt látnak el ezzel az energiával. A 100 százalékban hazai beruházók tulajdonában lévő, szegedi székhelyű Geotermikus Szolgáltató Kft. a belvárosi körre 997 millió forint uniós támogatást, az újszegedire közel 597 millió forint uniós támogatást nyert, ez összességében 49 százalékos intenzitást jelent. 

A 3,2 milliárd forintos projekt célja, egy-egy olyan rendszerre „felfűzött” intézményi hálózat létrehozása, amelyben környezetkímélő, helyben kitermelt, geotermikus energia felhasználása valósul meg. A beruházások várhatóan 2014 augusztusában zárulnak. A Szeged egyetemi és klinikai negyedében, 2 milliárd forintos beruházással épülő belvárosi termálkör egy termelő- és két visszasajtoló termálkútból, 25 intézményi hőközpontból és az ezeket összekötő, mintegy 3500 méter hosszú, föld alá telepített, szigetelt távvezeték hálózatból áll, és 2000 méter mélyről felhozott 90-92 Celsius fokos termálvíz segítségével fűti majd a hálózatra csatlakoztatott fogyasztókat.

Könyvtár és szálloda is csatlakozik a geotermikus programhoz

A 2000 méter mély termelő kút és az első, 1400 méter mély visszasajtoló kút kialakítása már befejeződött, a távvezeték hálózat elkészült és egy kivételével az összes hőközpont kiépült. Jelenleg a második visszasajtoló kút fúrása, próbatermelés, az első visszasajtolási próbák elvégzése, illetve az irányítástechnikai rendszer programozása folyik. A szegedi termálkör főbb elemeiben ez év végéig elkészül. Ezt követően a 2014-es fűtési szezonban a rendszer 25 belvárosi épületben – köztük 12 klinikai, 6 oktatási épületben, 5 kollégiumban, a Somogyi-könyvtárban és egy szállodában – váltja majd ki a korábbi földgáz alapú fűtést geotermikus energiával. 

Újszegeden uszodát, iskolákat és rendelőt melegít majd termálvíz

A belvárosi fejlesztéssel párhuzamosan folyik a másik rendszer kiépítése Újszegeden. Az 1,2 milliárd forintos beruházással épülő termálkör egy termelő- és két visszasajtoló termálkútból, 12 intézményi hőközpontból és az ezeket összekötő közel 3100 méter hosszú földalatti távvezeték hálózatból áll. A távvezeték hálózat jelenleg 90 százalékos, a hőközpontok és az irányítástechnikai rendszerek pedig 40 százalékos készültségi szinten vannak. A termelő kutat január közepén kezdik építeni az Újszegedi Kisstadion területén. Ezt két további visszasajtoló kút követ. A 2014-es fűtési szezontól kezdve a rendszer 12 újszegedi intézményt – köztük a Városi Sportcsarnokot és Uszodát, az újszegedi gyermekkórházat és MÁV Rendelőt, az SZTE újszegedi karait, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontját, az ÁNTSZ épületét, 1 középiskolát és 3 kollégiumot – lát majd el környezetkímélő, megújuló geotermikus energiával. 

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés