Hirdetés

Olvasásra nevel a Somogyi-könyvtár

Szegedi hírek | 2013. december 11. 13:23
Somogyi-könyvtár, gyermekkönyv hónap, olvasás, gyerekek
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
A gyermekkönyv hónap hagyományát szeretné újraéleszteni a Somogyi-könyvtár, ezért decemberben számtalan programot szervez, hogy a kortárs gyermekirodalom képviselői találkozhassanak kis olvasóikkal. Azt szeretnék elérni, hogy a karácsonyfa alatt is kapjon nagyobb figyelmet gyermekeink számára a jó könyv.

A megyében is lesznek irodalmi programok

A Somogyi-könyvtár megyei feladatkörében még ebben a hónapban Makóra Szemvidítófű címmel rendhagyó irodalom órát szervez Nacsa Jánossal, valamint Hódmezővásárhelyen, Kistelken, Üllésen, Kövegyen, Deszken, Apátfalván és Mindszenten is irodalmi gyermekprogramokkal támogatja a legfiatalabbak olvasmányokhoz való vonzódását.

A történetek és a történetmesélés mindig is fontos volt, amióta emberségünkben magunkra eszméltünk. A Somogyi-könyvtár arra törekszik, hogy decemberben, a „bebújós” téli napokon is kapjon figyelmet és lehetőséget gyermekeink számára a jó könyv. Az elmúlt években volt már próbálkozás arra, hogy a decembert tekintsük gyermekkönyv hónapnak.  Mára ennek már csak halvány nyomai maradtak meg. A bibliotéka ezt a hagyományt szeretné most újraéleszteni, amikor a decemberi gyermekkönyvhetek hagyományára építve jórészt pályázati támogatásokból megteremti annak a lehetőségét, hogy a kortárs gyermekirodalom képviselői találkozhassanak kis olvasóikkal. 

A december elején indult programkeretében az olvasók már találkozhattak a Manó Könyvek Kiadó főszerkesztőjével, Csapody Kingával, aki a Somogyi-könyvtár gyermekkönyvtárában kismamák számára adott ötleteket arról, hogy a böngészőktől az ifjúsági regényekig mikor mit érdemes kezük ügyébe csempészni csemetéinknek.

Advent tizedik napján a gyermekkönyvtárban találkozott meghívott osztályokkal Lackfi János, József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító, aki néhány nappal ezelőtt magyar irodalom kategóriában Prima Primissima Díjat vehetett át a Művészetek Palotájában. Ugyancsak ennek a rendhagyó irodalomórának vendége volt még Szabó T. Anna, József Attila-díjas erdélyi születésű költő, író, műfordító, akiknek üde gyermekverseiben a mikro- és makrokozmosz mellett jelen vannak még a képzeletvilág különleges szüleményei is. 

Decemberben pedig a Somogyi-könyvtár gyermekkönyvtára elindít egy interaktív játéksorozatot Vár – játék – irodalom címmel, amelynek keretében a játék zárásakor Schmuck Ottóval találkozhatnak majd a játék résztvevői és követői. 

December 12-én, csütörtökön a Rókusi fiókkönyvtár vendége lesz Bosnyák Viktória író, műfordító, aki számtalan közkedvelt ifjúsági és meseregény fordítója. December 17-én délelőtt 9 órától pedig a Csillag téri fiókkönyvtárban a Peter&Pan Duó örvendezteti meg téli zenés, verses összeállításával a gyerekeket.

A Csongrád megyei gyermekkönyvhetek programjainak kiemelt támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.