Film is készült a "Játszani is engedd" programról

Szegedi hírek | 2013. december 10. 12:54
Játszani is engedd, MASZK Egyesület, kulturális esélyegyenlőség
Színházi előadásokkal és drámapedagógiai foglalkozással zárult le a MASZK Egyesület „Játszani is engedd” című, a szegedi szegregátumban a kulturális esélyegyenlőség javítását célul kitűző projektje. A számos hasznos szakmai tapasztalatot is adó projekt eseményeit három kisfilmben foglalta össze a szegedi egyesület.

A „Játszani is engedd” című, a szegedi szegregátumban a kulturális esélyegyenlőség javítását célul kitűző projekt a cigány közösség, elsősorban a gyermekek élethelyzetének javítását, a kulturális javakhoz való hozzáférését, a közösségi aktivitás növelését, hosszabb távon a többségi társadalom és a cigány közösség együttműködésének előmozdítását tűzte ki célul.

A program első szakasza a nyári Thealter fesztivál keretében valósult meg a szegedi Roma Tanodában. A közös munka a Karaván Művészeti Alapítvány Banyamesék című, az oldott hangulatot megalapozó színházi előadásával indult, majd többnapos alkotómunka következett. Az ötnapos, intenzív, közös munka során a színházi szakemberek és a gyerekek közösen választották ki és dolgozták fel azt az élethelyzetükre, problémáikra és vágyaikra is reflektáló mesét, amelyet a munka végeztével a közönségnek – a családjaikon, a roma közösségen túl a fesztivál nézőinek is – bemutattak. 

Az együttműködés és a projekt ősszel folytatódott, szeptemberben és októberben újfent szakemberek tartottak kreatív drámapedagógiai foglalkozásokat a gyerekeknek. A játékos foglalkozások alapvető célja a szabadidő hasznos eltöltésén túl az volt, hogy a résztvevők – kicsik és nagyok – jobban megismerjék egymást és önmagukat.

A projekt zárásaként újra látható volt a Banyamesék a Roma Tanodában, amit drámapedagógiai foglalkozás követett, novemberben pedig a Karaván Művészeti Alapítvány különleges, élőzenével kísért interaktív színházi előadása, A show folytatódik vendégszerepelt a szegedi Régi Zsinagógában. Az előadást közönségtalálkozó, illetve szakmai beszélgetés követte.

A projekt eseményeit most három kisfilmben foglalta össze a MASZK Egyesület, amelyek megtekinthetőek az egyesület honlapján (http://www.maszk.hu/News/262).

A projekt együttműködő partnerei a Karaván Művészeti Alapítvány és a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, fő támogatója a Norvég Civil Támogatási Alap volt.