A város jövőjéről szólt a közmeghallgatás

Rövid hírek | 2013. december 4. 21:08
közmeghallgatás, Városháza, Solymos László, fejlesztések
A 2014 és 2020 közötti uniós ciklus tervezett szegedi fejlesztései és a lézerközpont építése volt a központi témája a városháza dísztermében szerdán délután megrendezett közmeghallgatásnak, amelyet Solymos László alpolgármester vezetett.

Mucsi Imre projektvezető, az ELI-ALPS műszaki igazgatója a lakossági tájékoztatón elmondta, az egykori szovjet laktanya területén 61 milliárd forintból épül meg a lézerközpont. A beruházást 80 százalékban az Európai Unió, 20 százalékban pedig a magyar állam finanszírozza. A kutatóközpont 10 hektáron épül fel, körülötte pedig 90 hektáron tudáspark létesül, ahová különböző cégek települhetnek majd be.

Nagy Sándor a városüzemeltetési és fejlesztési bizottság alelnöke beszámolójában hangsúlyozta, 15 kiemelt projektre van javaslata a városnak a következő uniós fejlesztési ciklusra. Az önkormányzat tervei két nagy területen is a gazdaságfejlesztésre fókuszálnak. Az egyik legfontosabb gazdasági célkitűzés az épülő ELI, vagyis a lézerközpont körüli tudásváros megteremtése. Ezt Szeged már jó ideje szeretné a kiemelt fejlesztések közé emelni, amint ugyanis az ELI elkészül, és beköltöznek a tudósok, az iparnak és a vállalkozásoknak is lehetőséget kellene kapniuk arra, hogy a központ mellé települjenek.

A másik kiemelt fókuszpont a Biopolisz Park fejlesztési csomagja. Ennek részei: az egyetem klinikai parkjának és a környék infrastruktúrájának fejlesztése, közlekedési csomópont létrehozása a vasúti pályaudvaron, valamint a déli Tisza-híd megépítése. Ez zárja ugyanis be a város körutas szerkezetét. Ehhez kapcsolódhat az Odessza városrész szociális városrehabilitációja is – mondta a képviselő, majd hozzátette: a tervek között szerepelnek városrehabilitációs, városképi és turisztikai fejlesztési elképzelések is.

A közmeghallgatás második részében a szegediek többek között a kerékpárutak fejlesztésével, a hajléktalan ellátással, a sportfejlesztésekkel és a civil szervezetek szerepével kapcsolatban tettek fel kérdéseket, illetve mondták el véleményüket.