Felfüggesztett börtönt kapott Keresztúri

Szegedi hírek | 2013. november 21. 12:15
Szegedi Törvényszék, bíróság, garázdaság, ítélet, Jobbik, Keresztúri Farkas Csaba, önkormányzati képviselő
Jogerősen tíz hónap, egy évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék csütörtökön Keresztúri Farkas Csabát, a szegedi közgyűlésnek a Jobbik listájáról mandátumot szerzett tagját.

A bíróság társtettesként, folytatólagosan, nyilvános rendezvényen, csoportosan elkövetett garázdaság bűntettében mondta ki bűnösnek a politikust.

A helyi önkormányzati képviselők jogállásának egyes kérdéseiről szóló törvény alapján a politikus képviselői megbízatása megszűnik, mivel szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték.

Az eset 2011. november 25-én, a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában történt, ahol jogászbált tartottak. A képviselő a rendezvényen ittasan közeledett az ügy két másik vádlottjának, egy testvérpárnak a húgához, még a női mosdóba is bement utána. A biztonsági őrök tessékelték ki onnan. Az első tettlegesség ezután történt a lány egyik bátyja és a képviselő között, az összetűzést a politikus kezdeményezte.

Hajnalban a képviselő ismét megpróbált beszélgetésbe elegyedni a lánnyal, akit a másik bátyja próbált megvédeni, de a politikus meglökte őt. Dulakodás alakult ki köztük, amelynek a biztonsági szolgálat vetett véget.

Az inzultusok az épület előtt is folytatódtak, a kezdeményező ott is a képviselő volt.

Keresztúri Farkas Csaba kezdetben tagadta a bűncselekmény elkövetését, az elsőfokú eljárás során azonban már elismerte bűnösségét, azzal, hogy nem emlékszik a történtekre, de bocsánatot kért az érintettektől.

Az ügy másod- és harmadrendű vádlottját próbára bocsátotta az első fokon eljáró Szegedi Városi Bíróság. Esetükben a döntés már akkor jogerőre emelkedett.

A másodfokon eljáró Szegedi Törvényszék az ügyészi fellebbezésnek helyt adva súlyosbította a vádlottra első fokon kiszabott négy hónapos börtönbüntetést. Szabó András tanácsvezető bíró az ítélet indoklásában kifejtette, egyebek mellett azért emelték meg hat hónappal a szabadságvesztés időtartamát, mert a vádlott erkölcsileg elítélendő okból követte el a bűncselekményt.

Ádám Sándor ügyvéd kérte, hogy védencét előzetesen mentesítsék a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól. A bíróság azonban nem találta erre érdemesnek a vádlottat, az indoklás szerint egyebek mellett azért, mert a cselekmény közben és utána “közmegbízatását is felhasználva igyekezett a hátrányos következményeket elhárítani”.

Keresztúri Farkas Csaba nem jelent meg a bíróságon.

Az ítélettel kapcsolatban az MSZP-Összefogás Szegedért Frakció az alábbi közleményt tette közzé:

“A bíróság mai, súlyosbító ítéletével véget ért Keresztúri Farkas Csaba politikai garázdálkodása.

Keresztúrival a szegedi Fidesz elvesztette egyetlen szövetségesét, akinek tevékenységét nagyban elősegítette azzal, hogy a polgármester által 2010-ben felkínált lehetőséget – a szegediek érdekében történő együttműködést – visszautasította, és helyette a garázda jobbikos képviselővel fogott össze.

Keresztúri Farkas Csaba egyetlen szavazatáért cserébe négy önkormányzati cég irányítását kérte, hogy azokat saját hűbérbirtokaként kezelve mérhetetlen károkat okozzon a városnak. Ez volt az igazi garázdaság.”