Három napra mangalicák költöztek a Széchenyi térre

Szegedi hírek | 2013. november 10. 13:03
mangalica, fesztivál, Széchenyi tér, gasztrokultura
Újabb gasztrokulturális rendezvénynek adott otthont Szeged a hét végén: vasárnap estig a Széchenyi téren immár második alkalommal rendezik meg a Mangalica Fesztivált. A háromnapos rendezvényen a kolbászok, szalámik és egyéb füstölt húsok mellett a fesztivál legnépszerűbb programja az élőállat kiállítás volt.

Polgármester a fesztiválról

Botka László a Facebook oldalán írt a fesztiválról: “Az elmúlt években folyamatosan nőtt a fesztiválok, rendezvények száma Szegeden, nagyban hozzájárulva ahhoz, hogy bővüljön a turizmus, a hozzánk érkező vendégek száma is megduplázódott az elmúlt évtizedben. Ezen a szép, napsütéses hétvégén igazi hagyományos magyar ízeket kóstolhattak több tízezren, akik kilátogattak a mangalica fesztiválra. Sok jó hangulatú családi és baráti társaságot, szegedit és vendéget láttunk ma a Széchenyi téren.”

Az ideiglenesen felépített karámokban költözött egy-egy család és egy koca malacokkal a három fajtából, a szőke-, a vörös- és a fecskehasú mangalicából.

Az idén is ingyenesen látogatható rendezvényre kilátogatók közvetlenül találkozhattak az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelőkkel, akik többek között házi disznósajtot, friss tepertőt, füstölt kolbászokat és szalonnákat, valamint szalámikat kínáltak. Aki pedig kevésbé kedveli a nehéz húsokat, az is találhatott érdekességeket: házi kézműves sajtok, házi lekvárok és szörpök, mézek, olajok és fűszerek, rétesek is várták az ínyenceket.

A tenyésztők, kistermelők mellett most is lehetőséget kaptak a magyar kézműves termékek készítői, iparművészei a bemutatkozásra kézműves utcában.