Hirdetés

Jól szerepelt az Agóra az Év épülete versenyen

Szegedi hírek | 2013. november 8. 14:11
Média Építészeti Díj, Szent-Györgyi Albert Agóra, szavazás
Hetedik helyen végzett a Média Építészeti Díj versenyében a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra épülete. A tavaly decemberben átadott szegedi kulturális és tudományos központ az ország egyik legszerethetőbb épülete az internetes szavazók szerint.

Az idei Média Építészeti Díj közönségdíját egy modern balatonfüredi villa nyerte 7,36 ponttal, míg a szegedi Agóra 5,29 pontot kapott. Az Agórát megelőző építmények között több üdülési célú ingatlan is van. Így a második helyre sorolták a Hideg-házat, a dobogó legalsó fokát pedig Tihanyi Kogart-ház foglalhatta el. 

Az idén már kilencedik alkalommal rendezték meg az Építészfórummal közösen a Média Építészeti Díja szavazást, a közönség – amely a legjobb tíz közé választotta be a szegedi kulturális és tudományos központ épületét – az Index hírportálon adhatta le voksait. Ezt követően döntött a háromtagú, szakemberekből álló zsűri.

A szegedi Szent-Györgyi Albert Agórát Helmle Csaba és Báger András tervezte. A közel 6800 négyzetméteres épület több rendkívüli, 21. századi építészeti megoldást is tartalmaz. A hűtési és fűtési rendszer hőigényét 50 darab 100 méter mély talajszondából álló rendszer biztosítja, napkollektorokkal állítják elő a meleg vizet, illetve napelemekkel az elektromos áram egy részét.

A szegedi Agórával 440 nap alatt készült el a KÉSZ Építő Zrt. A 2 milliárd 65 millió forintból felépülő komplexumba költözött az Informatika Történeti Kiállítás, a Százszorszép Gyermekház, a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont látványlaboratóriuma, valamint Informatórium is.

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés