Közgyűlés: pénzről, kiskertekről és mutyiról

Szegedi hírek | 2013. november 5. 15:51
közgyűlés, sajtótájékoztató, Solymos LÁszló, Szabó Sándor
November 15-én, pénteken tartja soron következő ülését a városháza dísztermében Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése. Az ülésen – egyebek mellett – szó lesz a város jövő évi költségvetésének koncepciójáról, az építési szabályzat komplex felülvizsgálatáról, Solymos László alpolgármester pedig javasolja a közgyűlésnek, azonnali hatállyal hívják vissza az IKV Zrt. vezérigazgatóját, mert alkalmatlan a feladatára.

A közgyűlés napirendi pontjairól kedden tartott sajtótájékoztatót a városházán Solymos László alpolgármester és Szabó Sándor, a polgármesteri kabinet vezetője. 

Költségvetés: tovább folytatódik a kormányzati kivéreztetés

Az alpolgármester elsőként a város jövő évi költségvetésének koncepciójáról beszélt. Elmondta, Szeged 2014-ben sem lesz könnyebb helyzetben, mint az idén: a kormány tovább folytatja az önkormányzatok kivéreztetését, Szegednek a jelek szerint az idei másfél milliárdos elvonás után, jövőre újabb 1 milliárdos lyukat kell majd betömnie a város költségvetésén a kormány megszorításai miatt. A kabinet hiába vállalja át az önkormányzatok hátra maradt adósságát, mert Szegednek ez évi 1 milliárdos „levegőt jelent”, miközben 2 milliárddal csökkentik a költségvetését.

– A kormány által bevezetett negyven új adó is jelentősen érinti a város költségvetését. A közművezetékek adója és az e-útdíj például komoly kiadást ró a városra. Ezért két fontos célunk lehet jövőre: fenntartani a város működőképességét és biztosítani a cégeink zavartalan működését – mondta az alpolgármester.

A kiskertekben élők gondjait enyhítené a város

Szabó Sándor kabinetvezető a közgyűlés napirendi pontjai közül a város építési szabályzatának és településszerkezeti tervének komplex felülvizsgálatáról szóló előterjesztést emelte ki. Elmondta, a kiskertekben élők gondjait szeretné mihamarabb orvosolni a város, ám ehhez döntően az országos építési szabályokat kellene módosítani. A város vezetése 2002 óta számos fejlesztést hajtott végre Szeged kiskertes övezeteiben. A közgyűlés lehetővé tette, hogy az életvitelszerűen ezen a területen élők bejelentkezhessenek. Jelentős út és közvilágítás fejlesztést is megvalósítottak a kiskertes övezetekben. 

Most elsősorban a beépíthetőség növelése oldaná meg az itt élők gondjait. Ennek érdekében az önkormányzat számos hivatallal, államigazgatási szervvel működik együtt, de a tervezésbe az ott élők problémáit jól ismerő civil szerveztet, a Családok a Kiskertekért Egyesületet is bevonták, amely az építési szabályzat komplex felülvizsgálatához az itt élők helyzetének javítása érdekében számos javaslatot dolgozott ki.

Az önkormányzat a kialakult állapotokra figyelemmel a komplex felülvizsgálat során megvizsgálja a tervezett beépítésre szánt területek előírásait, az erre meghatározott feltételek teljesüléséig az 5, illetve 10 %-os beépíthetőség lehetővé tételét.

Ingatlanmutyi miatt távoznia kellene az IKV „vezérnek”

Solymos László alpolgármester a közgyűlésen ismét kezdeményezni fogja az IKV Zrt. vezérigazgatójának, Nagy Ferencnek azonnali hatályú visszahívását, mert szerinte a Fidesz-Jobbik által kinevezett cégvezető alkalmatlan a feladatára, a közpénzekkel való gazdálkodásra és a tulajdonos önkormányzat érdekeinek, vagyonának védelmére.

Az alpolgármester indoklásában szólt arról, hogy a cég vezetője a látszatra sem ügyelve igyekszik átjátszani a város ingatlanvagyonának egy részét a társaság ügyvédjének és családjának. Az ingatlanmutyi eredményeként mára a Széchenyi tér 2/A. szám alatti épületben ötből négy lakás, három üzlethelyiségből pedig 1 „ment át” az ügyvéd családjának tulajdonába. Az alpolgármester szerint a Széchenyi téri palota szisztematikus átjátszása zajlik az IKV állandó megbízással bíró ügyvédjének és családjának.

Most egy helyiségcsere kapcsán merült fel újabb mutyigyanú: a társaság ügyvezetője úgy járult hozzá egy bérlemény cseréjéhez, hogy az értékbecslés csak a szerződés megkötésének másnapján készült el, miközben egy másik cég milliókkal többért is jelentkezett volna pályázaton a bérleményre. 

– Kíváncsian várom, hogy a Fidesz-frakció a közgyűlésen a városi érdekek mellett teszi-e le a voksát, vagy cinkosságot vállal egy olyan vezérigazgatóval, aki rendre megkárosítja a várost – mondta a tájékoztató végén Solymos László alpolgármester.