Szirmok, virágok, koszorúk a Mars téren

Szegedi hírek | 2013. október 28. 14:43
virágok, koszorúk, Halottak napja, Mindenszentek, temető, Mars tér, virágárusok
A szegedi piacokon és a virágárusoknál már javában készülnek a hét végi, halottak napi megemlékezésekre. Koszorúkból hagyományosan óriási a választék, ráadásul az árak évek óta nem változtak annak ellenére, hogy az alapanyagokért egyre többet kérnek. A kereslet viszont évről évre szűkül, ezért az árusok nem emelik áraikat.

Mindenszentekre készül a Mars téri piac is, tavaly óta új helyen kínálják portékájukat a koszorúárusok: míg korábban az utcai asztalos piac egy részét foglalhatták el, addig az idén a nagycsarnok Csillagbörtön felőli végén kaptak helyet, a lakossági parkolóban pedig vágott virágot fognak árusítani az ünnepek közeledtével. A csarnokban jelenleg 35 koszorúárus közel 100 asztalon várja a vásárlókat.

Halottak napjáig a Mars téren így több mint száz asztalon kínálják majd a sírcsokrokat, koszorúkat, mécseseket a piacon. A csarnokban egy helyen több ezer koszorú és virágdísz közül választhatnak azok, akik az elkövetkezendő héten szeretteik sírjához látogatnak ki. 

A kínálat hatalmas, az árak anyag és nagyság szerint változnak. Kisebb koszorút már 350-600 forintért is látni, a nagyobbakért viszont akár 3500-4500 forintot is elkérnek. Évek óta egyre inkább a természetes anyagokból készült tobozkoszorúkat keresik a legtöbben, ezeket 750-1500 forint közötti áron kínálják, nagyságtól és alapanyagtól függően. Az idén is divatosak a sírcsokrok: száraz- és élővirágból egyaránt készítik a hosszúkás vagy kereszt alakú kompozíciókat. 

Most is a műanyag koszorúkért kell a legkevesebbet fizetniük a vásárlóknak, de az élő, a selyem- és a szárazvirágból készültek ára sem emelkedett. Az óriási választék és a csökkenő kereslet miatt várhatóan az ünnep napjaihoz közeledve sem nőnek magasabbra az árak.