Őszi Kulturális Fesztivál kezdődik 250 programmal

Szegedi hírek | 2013. szeptember 30. 14:05
Őszi Kulturális Fesztivál, Szegedi Tudományegyetem
Öt hét alatt több mint félszáz helyszínen közel 250 programmal – közöttük kiállításokkal, koncertekkel, színházi előadásokkal – várják a nézőket a szegedi Őszi Kulturális Fesztiválon, amelynek megnyitóját kedden este 6 órakor rendezik meg a Szegedi Tudományegyetem központi épületében.

Megnyitó a Dugonics téren

Az eseménysorozat idei megnyitóját az egyetem Dugonics téri központi épületének átriumában tartják október 1-jén este 6 órakor, ahol Vadász Sándor es Vadász Anna fotográfiáiból is kiállítás nyílik.

Az egyetem kulturális irodája az idén már 18. alkalommal szervezi meg az őszi összművészeti fesztivált, amely az idén is a műfaji sokszínűség jegyében jön létre. A közel másfél hónapig – október 1-től november 7-ig – tartó kulturális fesztivál célja, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek mutatkozhassanak be a felsőoktatási intézmény és a város polgárai előtt.

Hangsúlyos szerepet kap a zene a rendezvénysorozaton

Bár a fesztivál hivatalos megnyitóját kedden tartják, az SZTE Tanulmányi és Információs központjában már hétfőtől láthatók Török Ildikó Indiában készült fotográfiái. 

A fesztiválprogram kapcsolódik a Weöres-centenáriumhoz: szóban, képben, versben, zenében, filmen és a képzőművészet nyelvén is megjelenik a költő élete és műveiből is ízelítőt adnak. A Reök-palotában például pénteken nyílik kiállítás szegedi képzőművészek alkotásaiból a költő születésének 100. évfordulója tiszteletére.

A zene mindig hangsúlyos helyet kap a rendezvénysorozaton. Október 7-én a Katolikus Házban Lao-Ce Tao Te King című művéből adnak elő tíz verset Weöres Sándor fordításában, amelyet Szirtes Edina „Mókus” zenésített meg vonósnégyesre, ütőhangszerekre és énekhangokra. A produkció 2012-ben a kritikusok szerint az év koncertje lett, tavaly az első nőként az év zeneszerzőjévé választott Szirtes Edinát Artisjus Nagydíjjal tüntették ki a műért.

Az érdeklődők bepillanthatnak a színház kulisszák mögé is

Október 16-án egyetemisták számára rendeznek nyílt napot a Szegedi Nemzeti Színházban. A hallgatók többek között bepillanthatnak a kulisszák mögé, improvizációs helyzetgyakorlatokon tehetik próbára magukat, Csokonai Karnyóné és a két szeleburdiak című komédiájának előadása után pedig az alkotókkal is beszélgethetnek.

A fesztiválon koncertezik mások mellett a Zűrös Banda, a Cimbaliband, a Four Bones Quartet, itt mutatja be új lemezét az egyetem jogász hallgatója, Tandi Flóra és hangversenyt ad Pavlovits Dávid gitárművész, valamint Fülei Balázs zongoraművész is.